15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.05.2024 / 15:21 Politika - Peter Stano

EU: Izjave o secesiji će još više izolovati Dodika

EU: Izjave o secesiji će još više izolovati Dodika
Foto: Vijesti.ba
Peter Stano, portparol Evropske unije, govorio je o jučerašnjem usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini, ali i o nastavku secesionističkih prijetnji predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Rekao je da su u zaključcima Vijeća Evrope države članice ponovile nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

- Ono što su države članice Evropske unije rekle je i da je Evropska unija zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u RS koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje. Države članice su naglasile da je potrebno poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH - naveo je.

Rekao je kako će secesionističke ideje ili akcije u tom pogledu samo više izolovati njihove aktere nego što su već izolovani, donijeće još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija.

Reagovala je i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Srebrenički genocid je historijska činjenica utvrđena u sudskim postupcima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine.

Pomirenje se može graditi isključivo na istini, miru i pravdi, te empatiji i poštivanju svih civilnih žrtava. Sama Evropska unija utemeljena je na ovim principima nakon Drugog svjetskog rata. Pozivamo lidere u Bosni i Hercegovini da u potpunosti usmjere svoje napore na stvaranje ambijenta pogodnog za pomirenje i reforme nužne za ostvarivanje napretka na evropskom putu.  Građani širom Bosne i Hercegovine žele svjetliju budućnost i zainteresovani su da njihovi lideri iznađu konstruktivne načine za suočavanje s naslijeđem prošlosti.

Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na „mirno razdruživanje“ Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima. Evropska unija je između ostalog i kroz EUFOR nedvosmisleno posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku i međunarodnom subjektivitetu Bosne i Hercegovine, kao i sigurnom i bezbjednom okruženju.

Zeleno svjetlo Evropskog vijeća za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom uslijedilo je nakon reformi koje su rezultat doprinosa svih aktera koalicije na državnom nivou. Reforme su zajednički uspjeh koalicionih stranaka i svih građana Bosne i Hercegovine. Od najveće je važnosti da domaći lideri prate jedini realni put: rad na daljim reformama i napretku na evropskom putu, kao što je najsigurnija garancija buduće stabilnosti i prosperiteta za Bosnu i Hercegovinu.(Vijesti.ba)

Izdvajamo