15°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

25.05.2024 / 16:39 Svijet - Izvještaj parlamenta

Britanska vlada će razmatrati zabranu mobitela u školama za mlađe od 16 godina

Britanska vlada će razmatrati zabranu mobitela u školama za mlađe od 16 godina
Foto: Monkey Business
Sljedeća britanska vlada trebala bi razmotriti zakonsku zabranu mobitela u školama i potpunu zabranu mobitela za mlađe od 16 godina, stoji u izvještaju odbora donjeg doma britanskog parlamenta.

Odbor za obrazovanje donjeg doma smatra da su potrebne strožije smjernice o mobitelima u školama i o tome kako upravljati vremenom koje djeca provode pred ekranom kod kuće kako bi ih se bolje zaštitilo, prenosi HINA.

U izvještaju se argumentuje da je vrijeme provedeno ispred ekrana štetno za mentalno i tjelesno zdravlje djece te da su školama i roditeljima potrebne jasne smjernice vlade po tom pitanju.

Ranije ove godine, ministarstvo obrazovanja Ujedinjenog Kraljevstva izdalo je upute direktorima o tome kako zabraniti korištenje telefona ne samo tokom nastave, već i tokom odmora i ručka, te je predložilo dozvolu zaposlenicima da pretražuju učenike i njihove torbe u potrazi za mobitelima ako je to potrebno.

Odbor za obrazovanje kaže da to nije dovoljno. U izvještaju se navodi da bi se sljedeća vlada trebala posavjetovati o podizanju dobi za "digitalni pristanak" s 13 na 16 godina te da bi trebala razmotriti potpunu zabranu pametnih telefona za mlađe od 16 godina, kao i potpunu zakonsku zabranu mobitela u školama.

Pritom su se pozvali na porast vremena koje djeca troše na korištenje mobitela te pred zaslonom što dovodi do ovisničkog ponašanja. Navodi se da je između 2020. i 2022. došlo do povećanja vremena provedenog pred ekranima za 52 posto, dok četvrtina kaže da koristi uređaje na ovisnički način.

"Pretjerano korištenje zaslona i pametnih telefona ima jasan negativan efekat na mentalnu i fizičku dobrobit djece i mladih", rekao je predsjednik odbora Robin Walker.

"Bez hitnog djelovanja više će djece biti ugroženo", dodao je.

Međutim, aktivist za sigurnost na internetu Ian Russell, čija je 14-godišnja kći Molly počinila samoubistvo nakon što je pogledala štetan materijal na društvenim mrežama, rekao je da bi zabrana pristupa telefonima ili društvenim medijima "prouzrokovala više štete nego koristi" i da bi "kaznila djecu za neuspjehe tehnoloških kompanija da ih zaštite."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo