13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

28.05.2024 / 10:06 BiH - Mostar

Kordić blokirao dozvolu za centar Mevlana, vijećnici uputili novu inicijativu

Kordić blokirao dozvolu za centar Mevlana, vijećnici uputili novu inicijativu
Foto: Ilustracija

Predsjednik Kluba vijećnika Koalicije za Mostar Mirza Drežnjak, danas je na sjednici Gradskog vijeća Mostara, podnio inicijativu koja se odnosi na rehulacioni plan, odnosno izdavanje urbanističke saglasnosti za izgadnju Interkulrurnog centra “Mevlana".

S obzirom da je Gradsko vijeće 31.08.2023. godine usvojilo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana Centar I Gradsko podrčuje Grad Broj: 01-02-1020/23, te članom 3. predmetne Odluke definisalo rok za izradu Regulacionog plana koji ističe 31.05.2024. godine, gradonačelnik Grada Mostara kao izvršni organ je obavezan da osigura provođenje Odluka ovog tijela.

Kako u zadatom roku gradonačelnik Mario Kordić nije osigurao provođenje Odluke GV niti je objavio međunarodni javni poziv, iako postoje zahtjevi investitora za izgadnju objekata u zoni Centar I, Klub vijećnika Koalicije za Mostara pokrenuo je inicijativu da se isti proslijede Komisiji za davanje stručne ocjene na postupanje kako bi prevazišli zastoj uzrokovan neprovođenjem odluka Gradskog vijeća.

U Obrazloženju inicijative, Drežnjak navodi da odluke GV Mostara nisu provedene u zadatim rokovima.

“Medžlis Islamske zajednice Mostar je podnio Zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgadnju Interkulrurnog centra “Mevlana". Odjel za urbanizam i građenje nije donio odluku o podnesenom zahtjevu. Kako nema regulacijskog plana na prostoru nekadašnjeg Lakišića harema odnosno zone Centar I, Komisija za davanje stručne ocjene je nadležna za davanje stručne ocjene na Zahtjev Medžlisa Islamske zajednice za gradnjom objekta Interkulturmog centra “Mevlana", navodi se.

Odjel za urbanizam i građenje je dužan je da Zahtjev koji je podnesen za dio grada koji nema regulacijski plan, a nalazi se u režimu građenja, proslijedi Komisiji za davanje stručne ocjene u dodjeljenu nadležnost.

“Gradonačelnik Grada Mostara i Odjel za urbanizam i građenje ima obavezu da ne diskriminirajući Islamsku zajednicu u legitimnom zahtjevu za gradnju u centralnoj gradskoj zoni postupa u skladu sa Zakonom i osigura izdavanje dozvole za gradnju objekta Interkulturnog centra Mevlana na prostoru za koji je i sam gradonačelnik rekao da je rezervisan za kulturne sadržaje Grada i na kojem se već gradi zgrada kulture koja nosi prefiks u nazivu samo jednog naroda u BiH”, navodi se u obrazloženju Inicijative.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo