14°C
Mostar 19°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

08.06.2024 / 14:16 Kultura - Dubrovnik

Izložba 'Prvo ratno kino Apollo' povodom 30. Sarajevo Film Festivala

Izložba fotografija „Prvo ratno kino Apollo“ autora Milomira Kovačevića Strašnog povodom održavanja 30. Sarajevo Film Festivala (16 - 23.8.2024.) i pred početak Slano Film Days (18 - 22.6.2024.) otvorena je u Dubrovniku, u Art radionici Lazareti, gdje se može pogledati do 28. juna.

Sarajevo Film Festival ima svoje korijene u brojnim filmskim programima koje je Obala Art Centar, osnivač Sarajevo Film Festivala, organizovala za vrijeme opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine, poznatih kao „Prvo ratno kino Apollo“ i iz kojih je nastao i Sarajevo Film Festival kakav poznajemo danas.

Izložba svjedoči o aktivnostima Udruženja Obala Art Centar: izložbama, koncertima, filmskim programima. Na izložbi u Dubrovniku, uz fotografije sa projekcija Prvog ratnog kina Apollo, izložene su i fotografije iz perioda 1992.-1994. nekih od izložbi Galerije Obala: „Ratni tragovi 93” Edina Numankadića, „Ace leži“ Milomira Kovačevića Strašnog, „New York-Sarajevo“, „Svjedoci postojanja”, „Sarajevo Portraits” Annie Leibovitz, „UNPROFOR u službi mira”, „World Press Photo“, „Posljedice” Sophie Ristelbueber te „Shadows” Christiana Boltanskog.

„Izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog nastala je povodom obilježavanja tridesetogodišnjice od Prvog ratnog kina Apollo, pokrenutog u februaru 1993. godine u prostoru Otvorene scene Obala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Milomir Kovačević, svojevrsni hroničar života u Sarajevu tokom rata, svojim fotografijama zabilježio je i sačuvao od zaborava ne samo Prvo ratno kino Apollo, već i brojne izložbe koje su nastale tokom rata u produkciji Obala Art Centra, kao i trenutke sa ratnih koncerata i druženja na Obali“, zapisala je između ostalog u tekstu izložbe kustosica Lejla Hodžić.

Izložba je bila postavljena i u Sarajevu za vrijeme 29. Sarajevo Film Festivala 2023., u znak obilježavanja 30 godina od Prvog ratnog kina Apollo. Izložba je bila otvorena u sklopu Festivala u Centru u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, koju su izgradili članovi Obale 1994. godine.

Izložbu u Dubrovniku organizuju Obala Art Centar Sarajevo i Art radionica Lazareti Dubrovnik. Realizaciju izložbe podržali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova, Općina Centar Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo