21°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

11.06.2024 / 09:21 Regija - Prenosimo

Dijaspora iz BiH masovno kupuje nekretnine na obali Hrvatske

Dijaspora iz BiH masovno kupuje nekretnine na obali Hrvatske
Foto: Vijesti.ba
Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjem nivou redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3.403.

Ako se gleda kupnja od državljana iz regije, ove godine primijećen je nešto veći interes za kupnjom nekretnina na obali od građana Srbije, u Istri i na Kvarneru, piše Jutarnji list.

- Zanimljivo je da u zadnje vrijeme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupnju skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresirani su za kupnju nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu - rekao je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći s čime je sad povezan ovaj veći interes. Opatija je, primjerice, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupnju ljetnikovaca...Prema podacima lani su građani Srbije kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, vidjeti ukupne podatke za ovu godinu.

- Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske - kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Nadalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i dijaspore iz regije, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku par mjeseci doslovno udeseterostručili.

- U 2022. godini 36% svih kupnja nekretnina u Hrvatskoj realizirano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regije - navodi B. Papeš.

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i saobraćajne povezanosti s mjestima u kojima žive. Probude se u Beču, Grazu ili Munchenu, sjednu u auto, te su u roku od 4-5 sati ovdje na ručku i uživaju uz more. Dosta upita od onih koji su iz stranih zemalja kao što su Njemačka i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz BIH.

Općenito ove godine bilježi se pad interesa kupaca iz inozemstva zainteresiranih za obalu, od kojih 10 posto i više zavisno o kojem se području se govori.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo