13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

11.06.2024 / 11:39 Svijet - Chatuchak

Mnoštvo životinja stradalo u požaru na poznatoj pijaci kućnih ljubimaca u Bangkoku

Mnoštvo životinja stradalo u požaru na poznatoj pijaci kućnih ljubimaca u Bangkoku
Foto: BBC
Prodavnice kućnih ljubimaca pored poznate bangkoške pijace Chatuchak u utorak rano ujutro zahvatio je požar, pri čemu su stradale brojne životinje u kavezima - psi, mačke, ptice i zmije, a oštećeno je više od 100 štandova, saopćila je policija, prenosi AFP.

Požar je izbio u zoni gdje se prodaju ukrasne ribe na pijaci Srisomrat, pored veće pijace Chatuchak, oko 4:00 ujutro po lokalnom vremenu, rekao je Tivakorn Prongseng, policijski inspektor koji istražuje slučaj.

Požar se proširio na više od 100 štandova na površini od oko 1.300 kvadratnih metara, rekao je on za AFP.

Nije bilo prijavljenih ljudskih žrtava, ali su pronađene mrtve mnoge životinje u kavezima na pijaci, koja pripada Državnim željeznicama Tajlanda.

Požar je ugašen do 6:00 ujutro, a uzrok se istražuje, rekao je Tivakorn.

Lokalni mediji izvijestili su da su stotine kućnih ljubimaca uginule u požaru, ali Tivakorn je rekao da je prerano reći koliko ih je stradalo.

Guverner Bangkoka Chadchart Sittipunt posjetio je lokaciju i rekao da ljudi mogu pomoći vlasnicima pogođenih prodavnica tako što će ponuditi smještaj preživjelim životinjama.

Ova pijaca je glavna turistička atrakcija, ali je i popularna destinacija za kupovinu među lokalnim stanovništvom.

Grupe za zaštitu prirode i životinja su već ranije izražavale zabrinutost zbog prodaje živih životinja na tom području, pri čemu je policija povremenim racijama kod prodavaca otkrivala da prodaju ugrožene vrste životinja.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo