21°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C

11.06.2024 / 12:06 Svijet - Jerusalem

Blinken u Izraelu nakon usvajanja američkog prijedloga rezolucije o prekidu vatre u Gazi

Blinken u Izraelu nakon usvajanja američkog prijedloga rezolucije o prekidu vatre u Gazi
Foto: FB

Američki državni sekretar Antony Blinken održat će razgovore s ključnim ličnostima izraelske opozicije u utorak, dan nakon što je doputovao u tu zemlju kako bi insistirao na planu o prekidu vatre u Gazi.

Njegova posjeta dio je američkih napora da osiguraju prekid vatre u osmomjesečnom ratu između Izraela i palestinske grupe Hamas.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u ponedjeljak rezoluciju koju su izradile Sjedinjene Države i koja podržava šestosedmični plan prekida vatre, prema kome će se Izrael povući iz naseljenih centara Gaze, a Hamas osloboditi taoce uzete tokom napada 7. oktobra koji su pokrenuli rat.

Blinken će se u utorak u Tel Avivu sastati s Bennyjem Gantzom, centristom i bivšim načelnikom vojske koji je u nedjelju napustio vladu premijera Benjamina Netanyahua, kao i s opozicionim čelnikom Yairom Lapidom.

Sjedinjene Države, nepokolebljivi saveznik Izraela, kritizirane su širom svijeta zbog blokiranja nekoliko prethodnih nacrta rezolucija UN-a u kojima se poziva na prekid vatre.

Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield izjavila je da je Vijeće sigurnosti "glasalo za mir".

- Ovo vijeće poslalo je jasnu poruku Hamasu: prihvatite sporazum o prekidu vatre na stolu. Izrael je već pristao na ovaj dogovor i borbe bi danas mogle prestati ako bi Hamas učinio isto - kazala je ona nakon sjednice UN-a.

Hamas je saopćio da "pozdravlja" glasanje i potvrdio je spremnost da sarađuje s posrednicima.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas opisao je glasanje u UN-u kao "korak u pravom smjeru".

Sjedinjene Države izrazile su nadu da će Abbasova Palestinska uprava, koja se nalazi na Zapadnoj obali i koja nema ovlasti nad Gazom, igrati ulogu u upravljanju teritorijom u budućnosti.

Nakon posjete Egiptu, gdje je pozvao regionalne vlade da "pritisnu Hamas da kaže da" prijedlogu o prekidu vatre, Blinken se sastao s Netanyahuom u Jerusalemu.

U osmoj turneji po regiji od početka rata, također se očekuje da Blinken posjeti Jordan i Katar.

Plan primirja je prvobitno najavio 31. maja američki predsjednik Joe Biden, prenosi AFP.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo