32°C
Mostar 36°C
Tuzla 37°C
Banja Luka 38°C
Bihać 31°C

14.06.2024 / 08:58 Svijet - Noćni napad

Ukrajinci: Oborili smo sedam ruskih projektila i svih 17 dronova

Ukrajinci: Oborili smo sedam ruskih projektila i svih 17 dronova
Foto: X
Ukrajinska vojska saopćila je danas da je oborila sedam od 14 projektila i svih 17 dronova koje je Rusija lansirala u noćnom napadu.

Snage protivzračne odbrane oborile su sedam od 10 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555. Rusija je u svom napadu također lansirala tri balističke rakete Iskander-M i jednu balističku raketu Kinžal koja se lansira iz zraka, prenosi HINA.

Ukrajinska vojska je oborila ciljeve u sedam regija. Guverner regije Zaporižje rekao je da je projektil pogodio otvoreno područje bez štete i da su odmah prijavljeni gubici.

Zračne snage također su uništile pet dronova iznad regije Dnjepropetrovsk, rekao je guverner, bez izvještaja o šteti ili žrtvama.

Istovremeno je Rusija saopćila da je tokom noći oborila 87 ukrajinskih dronova, od kojih je 70 ciljalo regiju Rostov (jug) u kojoj se nalazi sjedište ruske operacije u Ukrajini.

"Tokom noći spriječen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letjelicama iz zraka", saopćilo je rusko ministarstvo odbrane, navodeći da je “ukupno 87 ukrajinskih dronova oboreno iznad ruskih regija”.

U regiji Rostov, u kojoj se nalazi sjedište ruske operacije u Ukrajini, napad "nije prouzrokovao žrtve", ali je izazvao nestanak struje u nekoliko mjesta, rekao je regionalni guverner Vasilij Goloubev na Telegramu.

U regiji Voronjež, koja graniči s Ukrajinom, "spremnik skladišta nafte je malo oštećen" nakon pada krhotina drona, rekao je regionalni guverner Aleksandar Gusev. Napad nije izazvao požar niti je bilo povrijeđenih, naveo je na Telegramu.

Ukrajina, suočena s ruskom ofenzivom već dvije godine, redovno odgovara napadima na ruske regije i posebno ciljajući energetska mjesta.

Kijev je obećao dovesti borbe na rusko tlo u znak odmazde za brojna bombardovanja na svojoj teritoriji.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo