22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

18.06.2024 / 13:54 Zanimljivosti - Potrebne etičke mjere

UNESCO upozorio da AI tehnologija pomaže u stvaranju lažnih historijskih narativa

UNESCO upozorio da AI tehnologija pomaže u stvaranju lažnih historijskih narativa
Foto: Ilustracija/Vijesti.ba

Tehnologija umjetne inteligencije pomaže u stvaranju lažnih priča o zločinima u Drugom svjetskom ratu, među kojima i negiranje holokausta, riskirajući "eksplozivno širenje antisemitizma", upozorile su UN u utorak.

UN-ovo tijelo za obrazovanje i kulturu UNESCO pozvalo je vlade i tehnološke kompanije da uvedu etičke mjere zaštite oko AI tehnologije, a škole da šire vijest o rizicima sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom.

UNESCO-ov izvještaj istakao je slučajeve u kojima su hakeri namjestili chat botove kako bi širili nacističku ideologiju, i druge u kojima su botovi smišljali vlastite priče o holokaustu.

- Ako dopustimo da se užasne činjenice o holokaustu razvodne, iskrive ili krivotvore neodgovornom upotrebom umjetne inteligencije, riskiramo eksplozivno širenje antisemitizma - izjavila je Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a.

Kazala je da bi to također moglo dovesti do "postepenog smanjenja našeg razumijevanja o uzrocima i posljedicama ovih zločina".

AI alati koji generiraju sadržaj – kao što su ChatGPT i DALLE-2 - eksplodirali su na sceni 2022. godine.

Kompanije i institucije su požurile da ih usvoje za bilo šta, od prevođenja tekstova do pružanja usluga korisnicima.

Kreatori politike, aktivisti i organi za provođenje zakona upozoravali su, međutim, od samog početka da bi se ti alati mogli koristiti za iznuđivanje novca, uništavanje reputacije, uticaj na izbore i iskrivljavanje historije.

Nekoliko alatki je već javno propalo u historiji.

Googleov model Gemini izazvao je globalnu kontroverzu u februaru kada je stvorio slike etnički različitih nacističkih vojnika.

UNESCO je također istakao da je ChatGPT u potpunosti “izmislio koncept holokausta utapanjem", dok je Googloev chat-bot Bard izmislio svjedoke kako bi podržao neistine o nacističkim masakrima, prenosi AFP.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo