22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 27°C
Bihać 26°C

19.06.2024 / 19:13 BiH - Prevencija korupcije

OEBS pozdravio odluku VM BiH o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije

OEBS pozdravio odluku VM BiH o usvajanju Strategije za borbu protiv korupcije
Foto: OSCE
Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini pozdravila je odluku Vijeća ministara BiH i usvajanje Strategije Bosne i Hercegovine (BiH) za borbu protiv korupcije 2024.-2028. i pratećeg Akcionog plana za provedbu Strategije.

Naglasili su da usvajanje ove strategije predstavlja značajan korak naprijed u uspostavljanju funkcionalnog okvira upravljanja borbom protiv korupcije.

Misija poziva na provedbu mjera navedenih u Strategiji i Akcionom planu.

"Ove mjere su od suštinske važnosti za jačanje vladavine prava, stvaranje sistemskih rješenja za efikasno sprečavanje korupcije, poticanje ekonomskog razvoja i unapređenje kvaliteta života svake građanke i građanina u BiH. Misija je podržala izradu ove i drugih strategija za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti, unaprijedila koordinaciju i pomogla vlastima u rješavanju izazova u otkrivanju nepravilnosti koje mogu dovesti do korupcije. Misija će to nastaviti i dalje", poručili su.

Dodali su da će, takođe, nastaviti podržavati provođenje mjera iz Strategije koje doprinose uspostavljanju efikasnih sistema prevencije korupcije u BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo