32°C
Mostar 36°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 37°C
Bihać 32°C

22.06.2024 / 14:27 Ekonomija - Održan sastanak

NOS BiH saopćio razloge nestanka električne energije

NOS BiH saopćio razloge nestanka električne energije
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Nezavisni operator sistema Bosne i Hercegovine (NOS) saopćio je da su jučer održali sastanak s 40 učesnika povodom nestanka struje u BiH i regiji.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali učesnici na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji incidenta.

Tu su razmatrani uzroci doveli do prekida u snabdijevanju električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

- Velike promjene u tokovima, visoke temperature, ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku, prvi ispadi koji su bili u Crnoj Gori i Albaniji (ponavljali su se i dan ranije) doveli su do jučerašnjeg prekida - istaknuto je NOS-a.

- Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi... Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultovao prekid u napajanju električnom energijom u BiH, dijelu Hrvatske (Dalmacija), dijelu Crne Gore te skoro cijeloj Albaniji - dodaju oni.

Navode da sada slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i svega onoga što bi moglo dovesti do toga da se otkriju detalji vezani za nestanak struje i ističu da će se naredni sastanak održati u ponedjeljak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo