19°C
Mostar 29°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 29°C
Bihać 26°C

24.06.2024 / 17:17 BiH - Sarajevo

Radionica Aerodroma Sarajevo u Projektu Danova Next, u fokusu potrebe osoba s invaliditetom

Radionica Aerodroma Sarajevo u Projektu Danova Next, u fokusu potrebe osoba s invaliditetom
Foto: Međunarodni aerodrom Sarajevo
Predstavnici Međunarodnog aerodroma Sarajevo upriličili su prvu radionicu, u okviru Projekta Danova Next, za poboljšanje pristupa gluhim i nagluhim osobama i svim drugim osobama s invaliditetom.

- Projektom Danova Next definirani su određeni ciljevi. To je razvijanje strateškog okvira za pristupačan prijevoz u Dunavskoj regiji, stvaranje pametne transportne mreže za PRM podatke o digitalnoj dostupnosti, te testiranje inovativnih usluga za povećanje razine pristupačnosti transportnih čvorišta u Dunavskoj regiji. Ukupni budžet Međunarodnog aerodroma Sarajevo je 165.000 eura - navodi se.

Međunarodni aerodrom Sarajevo planira, u okviru Projekta, nabaviti softver namjenjen za vođenje evidencije putnika sa smanjenom pokretljivošću. U planu je i PRM oprema, nosiljka za putnike sa smanjenom pokretljivošću te modernizacija cjelokupnog procesa opsluge - PRM putnika.

Implementacija Danova Next projekta za gluhe, nagluhe i osobe s invaliditetom, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, treba biti okončana do juna 2026. godine.

Predsjednik Saveza udruženja gluhih i nagluhih FBiH Sulejman Čaković i Melita Ćano Kričančić iz JU Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo izrazili su zadovoljstvo zbog početka projekta koji u fokus stalja potrebe osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Oni su govorili i o poteškoćama sa kojima se suočavaju gluhe i nagluhe osobe.

Vođa Projekta Danova Next Berin Riđanović prezentirao je ciljeve i planove tog projekta. Goran Cico, šef službe prihvata i otpreme putnika, prezentovao je na koji način se vrši opsluga specijalnih kategorija putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Današnjoj radionici prisustvovali su i predstavnici Kompanije Centrotrans i Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Danova Next nastavak je Projekta Danova, koji je uspješno realiziran u okviru Programa Interreg Dunav 2014-2020.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo