17°C
Mostar 23°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 22°C
Bihać 18°C

28.06.2024 / 14:13 BiH - Počast žrtvama

Tuzla će 10 dana obilježavati sjećanje na genocid u Srebrenici

Program "Sjećanje na genocid u Srebrenici" trajat će deset dana u Tuzli, a cilj je odati počast žrtvama i poručiti da se takva stradanja više nikada ne smiju ponoviti.

Program sjećanja traje od 1. do 10. jula, a zajednički ga organizuju Bosanski kulturni centar Tuzla, Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Institut za društvena i religijska istraživanja Tuzla, Specijalna biblioteka Behram beg, Udruženje građana “Prosvjetitelj” i Neformalna grupa građana „8372 za Srebrenicu“.

Oni koji ne idu na kolektivnu dženazu 11. jula u Potočare, imaju priliku u Tuzli da učestvuju u obilježavanju sjećanja na žrtve.

"Znamo koliko je Tuzla u ovom dijelu sjeveroistočne Bosne važna i bila je u danima genocida, a i prije toga. Mnogi naši koji su preživjeli genocid su našli utočište ovdje", rekao je Hafiz Ahmed-ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla te dodao da se treba prisjećati, slati poruke mira, ali i ne dozvoliti da se više dese zločini u BiH, posebno genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Od 2014. godine u Tuzli se održava mirna šetnja 10. jula. Organizuje je Neformalna grupa građana „8372 za Srebrenicu" i ona je dio programa. Svake godine veliki broj građan učestvuje i to svih generacija.

"Nekada me pitaju je li ovakvi i slični događaji nas vraćaju u ratne dane. Ja im poručuje da su ovo samo sigurni koraci ka mirnoj budućnosti, nikako nazad prema prošlosti. Pozivam sve građane Tuzle i TK da dođu i budu učesnici mirne šetnje", kazao je Adin Huremović, predstavnik Neformalne grupe građana „8372 za Srebrenicu“.

Program sjećanja na žrtve genocida počet će 1. jula izložbom "Mrtvare" fotografa Armina Durguta, a koja će se održati u 19:30 sati u BKC-u Tuzla.

Potom, 3. jula, u istom terminu, također, u BKC-u, bit će promocija knjige "A bili su samo djeca" autora Husejina Omerovića.

Promocija filma "Agresija na istinu" autora Avde Husejinovića održat će se 5. jula u 19:00 sati u Centru za mladu MIZ Tuzla. Nakon toga, 8.jula u 19:00 sati planirana je promocija knjige "NebeskaSrbija: Od mita do genocida” autora Branimira Anzulovića. I na kraju, mirna šetnja 10. jula koja počinje u 18:30 ispred BKC-a Tuzla.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo