22°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

27.06.2024 / 16:26 Svijet - Nacionalni skup

Le Pen uvjerena u apsolutnu pobjedu na francuskim izborima

Le Pen uvjerena u apsolutnu pobjedu na francuskim izborima
Foto: Facebook

Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen uvjerena je da će njena stranka osvojiti apsolutnu većinu u parlamentu, formirati vladu i nametnuti ograničenja na ono što predsjednik Emmanuel Macron može učiniti da podrži Ukrajinu, rekla je nekoliko dana prije početka glasanja.

Macron će ostati predsjednik nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 30. juna i 7. jula, koje je raspisao nakon što je Nacionalni skup (RN) Le Pen razbio njegov centristički savez Zajedno na evropskim izborima, ali će možda morati podijeliti vlast sa svojim suparnicima.

- Što se tiče izbora premijera, predsjednik je shvatio da nema mnogo izbora, jer će Jordan Bardella imati mandat od francuskog naroda - izjavila je Le Pen za regionalne novine Le Telegramme de Brest, pozivajući se na izbor svoje stranke za posao šefa vlade.

Istraživanja javnog mnijenja dosljedno ukazuju da antiimigrantski, euroskeptični RN ima lagodno vodstvo u pogledu udjela u glasovima, s lijevom koalicijom na drugom mjestu i Macronovim centristima na trećem.

Međutim, velika nepoznanica je da li RN može osvojiti apsolutnu većinu od 289 ili više mjesta u Narodnoj skupštini. Najnovija anketa, koju je u srijedu objavio Ifop, predviđa da će njeni saveznici dobiti 220 do 260 mjesta.

- Kako je arogantno od Marine Le Pen da smatra da je RN već pobijedio na izborima - izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Jean-Noel Barrot za TV kanal TF1 u četvrtak.

Macronov mandat traje do 2027. godine i ne može biti iznuđen. Francuska je u svojoj poslijeratnoj istoriji imala tri perioda “_kohabitacije”, kada su predsjednik i vlada bili iz suprotnih političkih tabora.

Le Pen je predvidjela da će Macronu biti neugodno, čak je nagovijestila da je mislila da bi mogao ranije odustati od borbe.

- Ne znam kakva će biti njegova reakcija. S obzirom na njegovu aroganciju, hoće li to još dugo trpjeti? - kazala je ona u intervjuu objavljenom na web stranici Le Telegrammeu srijedu navečer.

Macron je više puta govorio da će ostati predsjednik do 2027. godine, bez obzira na ishod izbora, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo