18°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 22°C
Bihać 20°C

27.06.2024 / 16:40 Fudbal - Zvanično

Damir Čanadi novi trener FK Velež!

Damir Čanadi novi trener FK Velež!
Foto: Agencije
Fudbalski klub Velež Mostar sa radošću obavještava sve svoje članove, navijače i prijatelje Kluba da je danas potpisan ugovor sa austrijskim trenerom Damirom Čanadijem, te da će ovaj fudbalski stručnjak u narednom periodu obavljati funkciju šefa stručnog štaba Rođenih.

Damir Čanadi rođen je 06. maja 1970. godine u Beču. Kao igrač većinu svoje karijere proveo je u austrijskim klubovima Favoritneru, Deutschkreutzu, Wieneru, Zwettlu, Modling a nastupao je i za bečku Austriju 1989. godine. Kao mlad igrač svojim talentom je skrenuo pažnju selektora austrijske U21 reprezentacije za koju je upisao 2 nastupa.

Nekadašnji vezni fudbaler odigrao je ukupno 293 meča kroz svoju igračku karijeru i postigao 61 gol, a od aktivnog bavljenja fudbalom oprostio se 2010. godine.

Nakon bogate i zanimljive igračke karijere posvetio se edukaciji te okrenuo trenerskom poslu, što će se u narednim godinama pokazati kao odličan potez u karijeri ovog pedesetčetverogodišnjeg trenera.

Novi trener Rođenih imao je nekoliko velikih angažmana tokom trenerske karijere. Karijeru je započeo kao trener bečke DSV Fortune 05, sa kojom je osvojio šampionsku titulu bečkog okruga, nakon čega je njegova karijera konstantno išla uzlaznom putanjom. Ubrzo potom postaje glavni trener austrijskog drugoligaša FAC-a, u kojem mu odličan posao donosi trenerski angažman u trostrukom prvaku Rusije, Lokomotivu iz Moskve.

Po povratku u Austriju vodio je tadašnjeg drugoligaša SRC Altach sa kojim je u takmičarskoj sezoni 2013/14 osvojivši šampionsku titulu, izborio plasman u austrijsku Bundesligu. Nakon trogodišnjeg angažmana u Altach-u karijeru nastavlja na klupi 32-strukog prvaka Austrije, Rapidu iz Beča, da bi ga potom trenerski put odveo u grčku Super ligu gdje je u dva navrata sa trenerske klupe predvodio tamošnji Atromitos.

Vrhunac trenerske novog trenera Rođenih svakako predstavlja angažman u deveterostrukom prvaku Njemačke i četverostrukom osvajaču njemačkog kupa 1.FC Nurnberg-u kojeg je sa trenerske klupe predvodio u 2019. godini. Posljednji angažman imao je u HNK Šibenik sa kojim je u takmičarskoj sezoni 2022/23 igrao finale Kupa Hrvatske, u kojem se susreo sa splitskim Hajdukom. U finalnoj utakmici i pored odlične partije šibenčana, “Bili” su pogocima u drugom poluvremenu uspjeli slaviti rezultatom 2:0. Vrijedi istaći da su na putu do finala šibenčani eliminisali zagrebački GNK Dinamo rezultatom 2:1.

"Potpis ugovora sa gospodinom Čanadijem je od izuzetne važnosti za naš Klub, obzirom da je naš tim već danas otputovao na Kupres gdje će obaviti glavni dio priprema pred početak nove sezone. Upravo će pripremni period na Kupresu trener Čanadi iskoristiti da što bolje upozna ekipu, te predoči svoj plan i program rada u budućnosti.

Iako nam prvi službeni meč dolazi za nešto više od 10 dana, kada u okviru prvog pretkola UEFA Evropa Konferencijske lige dočekujemo andorski Inter Club d’Escaldas, sigurni smo da će bogato trenersko iskustvo novog Šefa Rođenih itekako biti od pomoći našim momcima kako bi ovaj meč dočekatli u potpunosti spremni te da ćemo kroz odličnu atmosferu i zajedništvo svih Rođenih ispisati nove stranice evropske historije.

Pored nastupa na evropskoj fudbalskoj sceni, svakako tu su izražene ambicije za nadolazeću sezonu WWin lige BiH kao i kupa BiH, u kojima će naš Klub pokušati ponoviti uspjehe iz prerhodne sezone i tako ponovo razveseliti sve naše navijače širom svijeta", navodi se u saopćenju FK Velež.

Fudbalski klub Velež Mostar Damiru Čanadiju upućuje najiskrenije poruke dobrodošlice u Grad Mostar i među Rođene te želi puno sreće i uspjeha u narednom periodu za dobrobit Kluba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo