22°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

27.06.2024 / 17:00 Svijet - Tusk iskazao podršku

Meloni bijesna zbog isključenja iz pregovora o ključnim pozicijama EU-a

Meloni bijesna zbog isključenja iz pregovora o ključnim pozicijama EU-a
Foto: Facebook

Poljski premijer Donald Tusk pokazao je danas prije početka samita EU-a razumijevanje za poziciju italijanske premijerke Giorgie Meloni, koja ne krije ljutnju zato što je bila isključena iz pregovora o raspodjeli ključnih pozicija u evropskim institucijama.

Tusk je po dolasku na samit rekao da "nitko više od njega ne poštuje premijerku Meloni" i da "nema Evrope bez Italije". Također je rekao da on i Meloni imaju iste poglede na niz pitanja sigurnosti, migracija i odbrane.

Pregovarači tri centrističkih političkih grupacija, Evropske pučke stranke (EPP), Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) i liberala (Renew) postigli su u utorak dogovor da Ursula von der Leyen dobije drugi mandat na čelu Evropske komisije.

Za predsjednika Evropskog vijeća dogovoreno je da bude bivši portugalski premijer, socijalist Antonio Costa, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, estonska premijerka Kaja Kallas, dok bi u sljedeće dvije i pol godine predsjednica Parlamenta trebala i dalje biti Maltežanka Roberta Metsola (EPP).

Dogovor je u utorak putem video-sastanka postiglo šest pregovarača triju stranaka - poljski i grčki premijer Donald Tusk i Kiriakos Micotakis za EPP, njemački kancelar Olaf Scholz i španski premijer Pedro Sanchez za S&D te francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte za Renew.

Italijanska premijerka Meloni nije skrivala ljutnju zato što je bila isključena iz razgovora o imenovanjima. Njezina politička grupacija u Evropskom parlamentu, Evropski konzervativci i reformisti treća je po snazi u Evropskom parlamentu. Tusk je rekao da je cilj dogovora tri političke stranaka bio "olakšati proces izbora, a ne učiniti ga težim".

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo