22°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C

27.06.2024 / 18:17 Svijet - Pojas Gaze

Skoro 37.800 Palestinaca ubijeno u izraelskim operacijama

Skoro 37.800 Palestinaca ubijeno u izraelskim operacijama
Foto: Arhiv

Skoro 37.800 Palestinaca ubijeno je u vojnoj operaciji izraelskih snaga u Pojasu Gaze koja je počela početkom oktobra prošle godine, saopćilo je u četvrtak ministarstvo zdravstva palestinske enklave.

- Broj žrtava izraelske agresije u Pojasu Gaze dostigao je 37.765 - navodi se u saopćenju ministarstva zdravstva.

U saopćenju se također navodi da je 8.429 Palestinaca ranjeno u enklavi. Samo u posljednja 24 sata izraelske snage u Gazi ubile su 47 osoba, a ranile 52, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Napetosti su ponovo buknule na Bliskom istoku 7. oktobra 2023. godine, kada su borci palestinske grupe Hamas sa sjedištem u Gazi izveli iznenadni upad na izraelsku teritoriju iz Pojasa Gaze. Hamas je svoj napad opisao kao odgovor na agresivne akcije izraelskih vlasti protiv džamije Al-Aqsa na Brdu hrama u starom gradu u Jerusalemu.

Kao odgovor, Izrael je proglasio stanje pune pripravnosti; najavio potpunu blokadu pojasa Gaze, u kome živi 2,3 miliona Palestinaca; i počeo da izvodi zračne udare na enklavu i određene dijelove Libana i Sirije, nakon čega je uslijedila kopnena operacija u enklavi.

Sukobi su u toku i na Zapadnoj obali. Krajem novembra 2023. Egipat i Katar posredovali su privremeni humanitarni prekid vatre, koji je trajao sedmicu dana. Za to vrijeme, prema navodima izraelske strane, oslobođeno je 110 talaca. Prvog decembra prekinuto je primirje, i nastavljena su neprijateljstva, koja traju do danas, prenosi TASS.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo