18°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

28.06.2024 / 11:06 Svijet - Rim

Forza Italia će podržati Von der Leyen

Forza Italia će podržati Von der Leyen
Foto: FENA

Italijanska Forza Italia, dio desničarske vladajuće koalicije, glasat će za Ursulu von der Leyen kao šeficu Evropske komisije, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova i čelnik stranke Antonio Tajani.

Ovaj potez je u skladu sa stavom Evropske narodne stranke (EPP) desnog centra, ali je u oštroj suprotnosti s odlukom italijanske premijerke Giorgie Meloni da se suzdrži od podrške drugom mandatu Von der Leyen na samitu lidera EU u četvrtak.

- Forza Italia će glasati za (Robertu) Metsola za predsjednicu parlamenta i Von der Leyen za predsjednicu Evropske komisije. U skladu sa EPP-om - naveo je Tajani u objavi na X-u.

Italijanska premijerka Giorgia Meloni kritizirala je u srijedu planove za podjelu najviših poslova u institucijama EU, rekavši da su ignorirali porast popularnosti desničarskih stranaka na posljednjim izborima za Evropski parlament.

Tri stranke koje podržavaju vladajuću koaliciju Meloni imaju različite stavove u Evropskom parlamentu. Braća Italije je sa strankom Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), Liga je u grupi Identitet i demokratija (ID), dok je Forza Italia u EPP-u.

(Vijesti.ba )

Izdvajamo