16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C

28.06.2024 / 16:22 Svijet - Konzervativna većina

Vrhovni sud SAD: Beskućnici mogu dobiti kazne za spavanje na otvorenom

Vrhovni sud SAD: Beskućnici mogu dobiti kazne za spavanje na otvorenom
Foto: Noah Berger

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (Supreme Court of the United States) je u petak presudio u korist grada u Oregonu koji je beskućnicima izdao kazne za spavanje na otvorenom, odbijajući argumente da takvi zakoni protiv kampovanja krše ustavnu zabranu "okrutnog i neuobičajenog" kažnjavanja.

Sudija Neil Gorsuch napisao je mišljenje za konzervativnu većinu od 6-3, dok su tri liberalna sudija bila protiv.

Slučaj se fokusirao na zakone protiv kampovanja u Grants Passu, Oregon, koje su osporili nekoliko stanovnika koji su beskućnici, prenosi CNN.

Ovaj slučaj je pomno pratila lokalna i državna vlast koja nije sigurna kako odgovoriti na porast broja beskućnika i kampova koji su se pojavili ispod mostova i u gradskim parkovima širom zemlje. Također ga prate i ljudi koji žive u tim kampovima i koji su zabrinuti zbog nastojanja da se kriminalizira njihova populacija, umjesto da se grade skloništa i povoljni stanovi.

"Osmi amandman Ustava ima mnoge važne funkcije, ali ne ovlašćuje savezne sudije da oduzimaju ta prava i odgovornosti američkom narodu i da umjesto toga diktiraju politiku beskućništva ove nacije", napisao je Gorsuch u mišljenju većine.

Liberalna sutkinja Sonia Sotomayor rekla je da presuda kažnjava ljude zato što su beskućnici.

"San je biološka potreba, a ne zločin", napisala je Sotomayor u svom neslaganju. "Za neke ljude, spavanje na otvorenom je jedina opcija." Grad, rekla je ona, "kažnjava ih zato što su beskućnici. To je nesavjesno i neustavno."_

(Vijesti.ba)

Izdvajamo