16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C

28.06.2024 / 18:25 Svijet - Washington

Bidenovi saveznici nastoje suzbiti štetu od debate s Trumpom

Bidenovi saveznici nastoje suzbiti štetu od debate s Trumpom
Foto: Agencije
Saveznici predsjednika Joea Bidena bore se u petak da suzbiju štetu od njegovog neuvjerljivog nastupa u debati s republikanskim rivalom Donaldom Trumpom, dok su neke demokrate razmatrale mogu li ga zamijeniti kao svog kandidata za američke izbore 2024. godine.

Bidenova verbalna posrtanja i povremeno "krivudavi" odgovori u debati u četvrtak navečer pojačali su zabrinutost birača da 81-godišnji aktuelni predsjednik možda nije sposoban da služi još jedan četverogodišnji mandat.

- Lagao bih vas ako bih vam rekao da mislim da je to bila odlična debata - izjavio je novinarima demokratski predstavnik Jim McGovern.

Upitan je li vrijeme da stranka razmotri još jednog kandidata, on je odgovorio:"Još nisam došao do zaključka".

Biden, najstariji američki predsjednik koji je ikada obavljao tu funkciju, suočio se sa samo simboličnim protivljenjem tokom stranačkog višemjesečnog nadmetanja za nominacije  i osigurao je dovoljno podrške da garantuje svoje mjesto demokratskog kandidata na izborima 5. novembra.

Bivši predsjednik Trump (78) također je savladao svoje unutarstranačke protivnike početkom godine, postavljajući pozornicu za dugu  izbornu borbu.

Jedan donator Bidena, koji je tražio anonimnost, nazvao je njegov nastup "diskvalifikacijom" i predvidio da će neke demokrate ponovo razmotriti pozive da se povuče. To bi stranci dalo vremena da izabere još jednog kandidata na svojoj nacionalnoj konvenciji, koja počinje 19. augusta, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo