16°C
Mostar 22°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C

28.06.2024 / 20:00 Svijet - Nakon lošeg nastupa

CNN: Šta bi se desilo ako Biden odluči napustiti utrku?

CNN: Šta bi se desilo ako Biden odluči napustiti utrku?
Foto: Will Lanzoni / CNN
Bidenov nastup u debati odmah je pokrenuo nova pitanja zabrinutih demokrata o tome hoće li napustiti predsjedničku utrku.

To ne bi bio jednostavan proces jer je Biden već pretpostavljeni kandidat demokrata i pretežan izbor glasača na predizborima. Suočio se s malo protivljenja tokom predizborne sezone, a činjenica da je osvojio skoro sve delegacije stranke znači da je vrlo malo vjerovatno da bi bio prisiljen napustiti utrku protiv svoje volje.

“Ovo nisu '60-te. Glasači biraju kandidata. On je kandidat,” rekao je analitičar CNN-a i demokratski strateg David Axelrod, reagirajući na Bidenov nastup u debati u četvrtak navečer na CNN-u.

Sadašnji sistem predizbora, koji daje moć glasačima na predizborima nad velikim partijskim liderima, zapravo je proizašao iz nezadovoljstva nakon što su demokrati izabrali potpredsjednika Huberta Humphreyja za svog kandidata 1968. godine. Čak i nakon što se predsjednik Lyndon Johnson povukao iz predsjedničke utrke te godine, priznavši svoj opadajući rejting i protivljenje ratu u Vijetnamu, Humphrey je predstavljao nastavak Johnsonove politike prema Vijetnamu na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Chicagu. Nasilje je izbilo kada su se demonstranti sukobili s policijom dok je Humphrey prihvatio nominaciju.

Stvari bi bile vrlo različite 2024. godine ako bi Biden odlučio napustiti utrku, iako će se konvencija demokrata vratiti u Chicago u augustu, piše CNN.

Ako bi vodeći kandidat odustao od kampanje nakon većine predizbora ili čak tokom konvencije, pojedinačni delegati bi morali izabrati kandidata stranke na konvencijskom podiju (ili, potencijalno, tokom virtuelnog glasanja).

To bi stavilo fokus na obično marginalno pitanje ko su zapravo ti delegati. Demokratska stranka postavila je rok za države do 22. juna da izaberu više od 3.900 delegata – gotovo svi trenutno obećani Bidenu – dodijeljeni kao dio procesa predizbora.

Ovi delegati nisu samo obećani da će glasati za Bidena; oni su također odobreni od njegove kampanje. Dakle, dok bi većina delegata na konvenciji mogla odlučiti izabrati novog kandidata, to bi zahtijevalo masovne prebjegle od predsjednikovih vlastitih pristalica. Također znači da ako bi Biden odustao od utrke, uglavnom bi Bidenove pristalice bile odgovorne za izbor njegovog zamjenika.

Ko bi mogao zamijeniti Bidena?

Možete pretpostaviti, na primjer, da bi potpredsjednica Kamala Harris bila glavni kandidat za glasanje u takvom scenariju. Ali bilo bi i drugih potencijalnih kandidata koji su prethodno tvrdili da mogu voditi efikasniju kampanju protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Da li bi neko poput guvernera Kalifornije Gavina Newsoma – koji je ponudio bezuslovnu podršku Bidenu nakon debate u četvrtak – izazvao Harris na konvenciji? Odabir zamjenika mogao bi biti podijeljen i ružan. Bilo bi na delegatima da odluče, u seriji glasanja nakon frenetičnog lobiranja, koga izabrati.

Na demokratskoj strani, postoji još jedna grupa koju treba razmotriti: “superdelegati”, grupa od oko 700 viših partijskih lidera i izabranih zvaničnika koji su automatski delegati na konvenciji na osnovu njihove pozicije. Prema normalnim partijskim pravilima, oni ne mogu glasati u prvom krugu ako bi mogli promijeniti nominaciju, ali su slobodni da glasaju u narednim krugovima.

Šta ako kandidat napusti utrku nakon konvencije?

Bilo bi potrebno drastično događanje da kandidat napusti utrku u nekoliko mjeseci između nominacijske konvencije stranke u ljeto i općih izbora u novembru.

Demokrati i republikanci imaju malo različite metode za rješavanje ove mogućnosti. Možete zamisliti da bi krajnji rezultat vjerovatno bio da bi potpredsjednički kandidat preuzeo mjesto na općem izbornom glasanju, ali to nije nužno zagarantovano.

DemokratiDemokratski nacionalni komitet je ovlašten popuniti prazno mjesto na nacionalnoj listi nakon konvencije prema partijskim pravilima, nakon što se predsjednik stranke konzultuje s demokratskim guvernerima i kongresnim liderima.

RepublikanciAko se na strani republikanaca pojavi prazno mjesto, Republikanski nacionalni komitet može ponovo sazvati nacionalnu konvenciju ili sam izabrati novog kandidata.

Da li bi potpredsjednik automatski postao kandidat?

Opsežna bilješka Kongresne istraživačke službe također napominje da ako bi se trenutni predsjednik onesposobio nakon što osvoji nominaciju stranke, 25. amandman bi podigao potpredsjednika na mjesto predsjednika, ali bi partijska pravila odredila ko bi postao kandidat stranke.

Nijedna stranka, prema CRS-u, ne zahtijeva da potpredsjednički kandidat bude podignut na vrh liste, iako bi to očito bilo najvjerovatniji scenario.

Da li je ikada kandidat napustio utrku nakon konvencije?

U modernim vremenima, prema CRS-u, demokratski kandidat za potpredsjednika 1972., senator Thomas Eagleton, bio je prisiljen povući se nakon konvencije nakon što je otkriveno da je bio liječen zbog mentalne bolesti.

DNC je zapravo morao sazvati sastanak da potvrdi Sargenta Shrivera kao drugog izbora kandidata demokrata Georgea McGoverna.

Šta ako bi predsjednik-elekt bio onesposobljen nakon izbora?

Ako bi predsjednik-elekt umro, vremenski raspored je ponovo važan. Prema Ustavu, elektori koji se sastaju u glavnim gradovima država tehnički glasaju za predsjednika.

Iako neke države zahtijevaju da glasaju za pobjednika izbora u svojoj državi, u drugima imaju slobodu.

CRS bilješka, koja citira nekoliko kongresnih saslušanja na tu temu, sugerira da bi jasno imalo smisla da potpredsjednik-elekt jednostavno preuzme ulogu predsjednika-elekta, ali zakon je sam po sebi nejasan.

Prema 20. amandmanu, ako predsjednik-elekt umre, njegov ili njen potpredsjednik-elekt postaje predsjednik.

Moglo bi biti pitanja, na primjer, o tome kada tačno osoba postaje predsjednik-elekt. Da li je to nakon što se elektori sastanu u decembru, ili nakon što se Kongres sastane da prebroji glasove Elektorskog koledža 6. januara?


(Vijesti.ba)

Izdvajamo