11°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 20°C
Bihać 18°C

30.06.2024 / 21:47 BiH - Da se ne zaboravi

31. godišnjica deblokade Mostara obilježena brojnim sadržajima

Obilježavanje 31. godišnjice deblokade Mostara i pogibije heroja oslobodilačkog rata Midhada Hujdura Hujke upriličeno je jučer i danas u organizaciji mostarskog JOB-a.

U sklopu obilježavanja, u subotu, 29. juna, u Centru za kulturu Mostar je postavljena izložba "Heroj oslobodilačkog rata Midhad Hujdur Hujka".

Odata je počast i položeno cvijeće na mostarskim Šehitlucima, a u Centru za kulturu Mostar održan program "Sjećanje na oslobodioce Mostara”, prikazan film uz obraćanje svjedoka vremena.

Danas je položeno cvijeće na mjesnim spomen obilježjima u Blagaju, Drežnici i Potocima.

U 17 sati položeno je cvijeća uz polazak učesnika marša "Putevima pobjede ARBiH” u Podharemu, a u 17.30 sati položeno je cvijeće na Šehitlucima.

U akciji deblokade Mostara poginuo je heroj Midhad Hujdur Hujka.

Midhad Hujdur – Hujka, heroj grada na Neretvi, rođen je u Mostaru i odrastao u mahali Luka. Aprila 1992. postaje simbolom otpora i snage Mostaraca. Formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine postaje komandant bataljona Prve mostarske brigade koja će nakon njegove pogibije postati 41. slavna brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bio je jedan od najvećih heroja odbrane Mostara. Poginuo je 30. juna 1993. godine u borbama za deblokadu Mostara. Posthumno mu je dodijeljen čin brigadnog generala. Odlikovan je ratnim priznanjem Zlatni ljiljan 1992, a Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

Na mjestu gdje je poginuo podignuta je spomen ploča, a njegovo ime nosi i sportska dvorana u Mostaru. Iza njega ostale su supruga Ramiza i tri kćerke: Elvina, Edita i Enita.

Njegovi saborci i prijatelji sa sjetom opisuju da je bio pravi drug, izuzetan komšija, hrabar, previše pošten, u duši dobar čovjek koji se ničega nije bojao. Uvijek je bio na strani slabijih i još kao dijete se nametao kao vođa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo