13°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

02.07.2024 / 14:19 Svijet - Otoplili odnosi

Scholz i Tusk u Varšavi pokušavaju ojačati saradnju Njemačke i Poljske

Scholz i Tusk u Varšavi pokušavaju ojačati saradnju Njemačke i Poljske
Foto: Bundesregierung.de

Njemački kancelar Olaf Scholz i poljski premijer Donald Tusk sastaju se u utorak u Varšavi, dok zemlje s teškom zajedničkom historijom nastoje osnažiti saradnju suočene sa sigurnosnim izazovima i političkim turbulencijama u Evropi.

Čelnici će učestvovati u međuvladinim konsultacijama s kabinetima dvije zemlje, što je prvi takav sastanak od 2018.

Odnosi između dvije zemlje otoplili su se otkako je Tuskova proevropska koalicija došla na vlast u decembru, čime je okončana osam godina nacionalističke vladavine u Poljskoj tokom koje je vlada stranke Pravo i pravde (PiS) redovno prikazivala Njemačku kao neprijateljsku silu.

Sastanak se održava u trenutku kada se dvije zemlje suočavaju sa sigurnosnim izazovima povezanim s ratom u Ukrajini i turbulentnim geopolitičkim okruženjem, gdje je krajnja desnica pobijedila u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, a evropski čelnici se pripremaju za mogućnost povratka Donalda Trumpa na položaj američkog predsjednika.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Marek Prawda kazao je za Reuters da je sastanak "otvaranje razgovora u duhu brige za budućnost".

- Pošto imamo geopolitički zaokret u svijetu, EU više nije tvornica pravila nego postaje zajednica sudbine, i na tu promjenu moramo odgovoriti barem nekom politikom povećanja vojnih sposobnosti - kazao je.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo