28°C
Mostar 32°C
Tuzla 31°C
Banja Luka 33°C
Bihać 28°C

04.07.2024 / 18:18 Svijet - Šta mu se desilo?

Macron 'nestao' iz javnosti nakon poraza na izborima

Macron 'nestao' iz javnosti nakon poraza na izborima

Osim planiranih međunarodnih obaveza, francuski predsjednik Emmanuel Macron se tokom posljednje dvije sedmice gotovo uopšte nije pojavio u javnosti.

Uoči drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj Macronu nema ni traga ni glasa.

Posljednji put fotografi su ga zapazili u nedjelju kad se na biračkom mjestu u obalnom gradu Le Tuke pojavio u ležernom izdanju - crnoj avijatičarskoj jakni, sa sunčanim naočarima "Top Gun" i bejzbolskom kapom.

U prvom krugu izbora krajnja desnica Nacionalno okupljanje (RN), koje predvodi Marin le Pen, osvojilo je više od 33 odsto glasova.

Na drugom mjestu je lijevi savez Novi narodni front sa 28 odsto, dok je liberalni savez Macrona, predvođen njegovom strankom Renesansa, tek treći, sa osvojenih 21 odsto glasova, a republikanci imaju 10,2 odsto.

Umjesto da se pojavi na televiziji kako bi utješio svoje kolege koji su doživjeli poraz u prvom krugu izbora, Jelisejska palata objavila je samo jedno kratko saopštenje u kojem poziva na jedinstvo, prenosi "Jutarnji".

Macronov nestanak iz javnosti podstakao je nagađanja da su ga saveznici zamolili da im ne kvari šanse za što uspješniji plasman.

Konačna odluka o raspodjeli mjesta u francuskoj Nacionalnoj skupštini biće donesena u drugom krugu parlamentarnih izbora 7. jula.

U francuskom izbornom sistemu svaki budući poslanik mora u svojoj izbornoj jedinici da dobije više od 50 odsto glasova.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo