11°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

02.07.2024 / 18:15 Svijet - Ključni sistemi odbrane

SAD šalju novi paket pomoći Ukrajini, vrijedan čak 2,3 milijarde dolara

SAD šalju novi paket pomoći Ukrajini, vrijedan čak 2,3 milijarde dolara
Foto: X
Sjedinjene Države poslati će Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan čak 2,3 milijarde dolara, potvrdio je danas američki ministar odbrane Lloyd Austin.

U paketu će se nalaziti ključni sistemi protivzračne odbrane, ali i protutenkovsko oružje. Radi se o jednom od najvrjednijih paketa vojne pomoći od početka rata, prenosi Index.

Potvrda novog paketa vojne pomoći stiže u trenutku u kojem oslabljene i brojčano nadjačane ukrajinske snage pokušavaju zadržati rusku ofenzivu, pri čemu Rusi u zadnje vrijeme učestalo osvajaju sela na istoku Ukrajine.

"Sjedinjene Države će uskoro najaviti paket vojne pomoći vrijedan više od 2,3 milijardi dolara", rekao je Austin na početku sastanak sa svojim ukrajinskim kolegom Rustemom Umerovim.

"U paketu će se naći sistemi protivzračne odbrane koji služe presretanju projektila, protutenkovska oružja te niz vrsti kritično potrebnog streljiva. Sve to doći će iz američkih zaliha", rekao je Austin.

"Novi paket pomoći omogućit će Sjedinjenim Državama da pošalju još protivzračnih raketa tipa Patriot i NASAMS, koje će biti poslane po hitnom postupku", dodao je.

Umerov je zahvalio Austinu za pomoć, kazavši kako će "zahvaljujući pomoći saveznika zaustaviti Rusiju i njenu agresiju".

Amerika je ključan saveznik Ukrajine u obrani protiv ruske agresije koja traje već gotovo dvije i po godine. Sjedinjene Države poslale su oružja i druge vojne opreme u vrijednosti od 51 milijardi dolara od početka rata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo