14°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

04.07.2024 / 09:06 Svijet - Predsjednik SAD-a

Biden: Niko me ne tjera, u ovoj sam utrci do kraja

Biden: Niko me ne tjera, u ovoj sam utrci do kraja
Joe Biden / FB

Američki Predsjednik Joe Biden obećao je da će ostati u izbornoj utrci 2024. tokom razgovora s predizbornim osobljem i sastanaka s demokratskim zastupnicima i guvernerima, dok se pokušavao oduprijeti pozivima da odustane nakon njegovog neuvjerljivog nastupa u debati prošle sedmice.

Biden se uključio u razgovor sa zabrinutim članovima svog predizbornog tima i rekao im da nigdje ne odlazi, kažu dva izvora upoznata o tom razgovoru.

- Niko me ne tjera vani, ne odlazim nigdje. U ovoj sam utrci do kraja - izjavio je Biden u zasebnom e-mailu u svojoj kampanji, pozivajući pristalice da "ulože nekoliko dolara" kako bi pomogli poraziti njegovog republikanskog suparnika Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima 5. novembra.

Predsjednik se u srijedu navečer virtualno i lično sastao s 24 demokratska guvernera i gradonačelnikom Washingtona kako bi ih uvjerio da je dorastao poslu predvodnika stranke nakon lošeg nastupa u debati.

Samo tri guvernera - čelnici New Yorka, Minnesote i Marylanda - sastali su se s novinarima nakon toga, obećavajući da će stati uz Bidena nakon, kako su nazvali, iskrene rasprave o njegovom lošem nastupu u prošlosedmičnoj debati.

- Predsjednik nam je uvijek čuvao leđa. I mi ćemo čuvati njegova leđa - izjavio je guverner Marylanda Wes Moore.

Guverner Minnesote Tim Walz, predsjednik Udruženja demokratskih guvernera, kazao je da je Bidenov nastup u debati protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u četvrtak navečer bio loš, ali je dodao kako smatra da je Biden sposoban za dužnost.

Brige oko Bidenove dobi i mentalne oštrine eksplodirale su nakon rasprave s Trumpom u četvrtak, u kojoj je predsjednik nerazgovjetno mrmljao, povremeno je gubio tok misli i, u jednom trenutku, govorio o tome da će pobijediti Medicare. Predsjednik je kazao da je bio umoran nakon dva putovanja u inostranstvo, a Bijela kuća je saopćila da je prehlađen.

Upitana razmišlja li Biden o odlasku, glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je: "Apsolutno ne".

U apelu demokrata iz Zastupničkog doma, Raúl Grijalva iz Arizone pozvao je Bidena da odustane od utrke, dok je zastupnik Seth Moulton iz Massachusettsa ukazao na Bidenovu dob kao na prepreku.

Dok je predizborni štab istaknuo uspjehe u prikupljanju sredstava s donatorima i održao je pozive u cilju kontrole štete s donatorima, Reed Hastings, veliki donator Demokratske stranke i suosnivač streaming platforme Netflix, pozvao je Bidena da se povuče.

Potpredsjednica Kamala Harris u međuvremenu je dobila podršku kao njegova potencijalna zamjena.

Dmitri Mehlhorn, savjetnik suosnivača LinkedIna i demokratskog megadonatora Reida Hoffmana, kazao je za Reuters da bi njegov tim "s entuzijazmom podržao listu koju predvodi naša čvrsta i pametna potpredsjednica ukoliko bi se Biden iz bilo kog razloga povukao."

Melhorn je izjavio da je Harris jedini ozbiljni nacionalni kandidat koji je već bio izložen velikim napadima Trumpovih pristalica.

- Izgubili bismo Joeov brend supermoći, ali bismo dobili druge prednosti i još bismo bili konkurentni - kazao je on.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo