13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

19.07.2024 / 09:14 BiH - Video

Dok se u Vogošći čista voda prosipa u potok, Vlada KS prijeti redukcijama

Dok se u Vogošći čista voda prosipa u potok, Vlada KS prijeti redukcijama
Foto: Vijesti.ba
Prije dva dana su iz KJKP Vodovod i kanalizacije uputili apel građanima Sarajeva da racionalno koriste vodu, te da je na izvorištima, iz kojih se zahvata voda za vodosnabdijevanje potrošača u KS, došlo je do smanjenja izdašnosti.

Slično kao i ViK, reagovali su i iz Vlade KS, odnosno Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Oni najavljuju mjere kako bi se “implementiralo efikasnije upravljanje vodama”, a spominjali su i zabrane.

- Moramo biti odgovorni prema onima koji u slučaju neželjene situacije mogu podnijeti najveće posljedice, posebno prema onima koji su naseljeni u dijelovima Kantona Sarajevo gdje se izvode brojni sanacioni radovi ili gdje je dotok vode sada sa smanjenim intenzitetom, navode iz Ministarstva.

S druge strane, nadležni čini se ne obraćaju dovoljno pažnje na kompaniju Bags-Energotehnika iz Vogošće, koja je u većinskom vlasništvu Vlade KS-a, a vodom koju zahvata iz Peračkog vrela snabdijeva i sarajevski ViK.

"Kapaciteti Peračkog vrela se kreću od 130 do 145 litara u sekundi, s tim da imamo mogućnost proširenja za dodatnih 10-15 litara po sekundi direktno na izvorištu. Mi trenutno ViK-u isporučujemo oko 70 litara u sekundi. Pored toga mi opslužujemo i staru industrijsku zonu, tako da nekih dodatnih 40-50 litara viškova bi mogli prepustiti ViK-u. Ali, da li ViK ima tehničke mogućnosti da odavde vodu prebace dalje do grada - ja to ne znam", kaže za Vijesti.ba Enis Džihanić, direktor Bagsa.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za pet mjeseci 2024. godine u našu zemlju je uvezen 91.188.441 litar vode u vrijednosti od 113.549.392 KM.

"Nažalost, velika količina pitke vode se u velikom dijelu prosipa u potok. Mi kao Bags sa našim viškovima možemo, figurativno rečeno, pokriti svu vodu koju smo uvezli u prošloj godini – i to da koristimo samo viškove koji nam ostaju nakon isporuke ViK-u. To je čista pitka voda", priča nam Džihanić.

Cijeli razgovor s Džihanićem pogledajte u video prilogu …

(Vijesti.ba)

Izdvajamo