14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

22.07.2024 / 18:46 Ostali sportovi - Belal Muhammad

UFC borac spasio povrijeđenog dječaka (2) iz Palestine i podario mu novi život

UFC borac spasio povrijeđenog dječaka (2) iz Palestine i podario mu novi život
Foto: Ilustracija
Američki borac palestinskog porijekla Belal Muhammad ovaj vikend bit će na najtežem i najvažnijem ispitu u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Belala čeka napad na UFC-ov pojas u velter kategoriji, a kako bi došao do njega, morat će poraziti Leona Edwardsa, borca koji je neporažen više od osam i pol godina.

Englez rodom s Jamajke trenutno je ponajbolji borac na kompletnom UFC-ovom rosteru, kompletan je u svakom segmentu borbe i djeluje gotovo nepobjedivo. Muhammad će morati pružiti svoje najbolje izdanje, ali u meč na UFC 304 eventu ulazi s posebnim motivom.

Naime, Belal je rođen u SAD-u, ali njegovi roditelji dolaze iz Palestine. Muhammad je jako vezan za državu svojih roditelja, posebno tokom trenutne situacije u Gazi.

Muhammad nerijetko koristi svoju platformu kako bi ukazao na ono što se događa u pojasu Gaze, javno pruža podršku Palestini i poziva na mir između zaraćenih strana. Gledati kako njegovi Palestinci pate i svakodnevno brinu hoće li preživjeti do kraja dana, Belala Muhammada silno pogađa, ali i motiviše da im svojim nastupima pruži barem malo radosti i motivacije u teškim trenucima, piše Fightsite.hr.

No, Belalovo djelovanje nije ograničeno samo na njegove nastupe i javnu podršku Palestini. Muhammad zajedno sa svojom porodicom učestvuje u radu humanitarne organizacije koja direktno pomaže unesrećenoj djeci u Palestini, a u sklopu UFC-ovog "Countdown" videa, prikazano je kako je Belal spasio 2-godišnjeg dječaka i njegovog oca.

"Moja porodica je iz Palestine i radimo za humanitarnu organizaciju pod nazivom 'Palestine Children‘s Relief Fund' (Fond za pomoć palestinskoj djeci). Oni odrađuju puno posla u Palestini. Sada kad se sve ono događa tamo, uspjeli smo dovesti oca i njegovog sina u Ameriku".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Full Violence ™ (@fullviolence)

 

Jood Ahmad Damo ime je 2-dvogodišnjeg dječaka koji je ozbiljno povrijeđen tokom brojnih bombardovanja u pojasu Gaze. Kuća u kojoj je Jood živio također je nastradala u bombardovanju, a Jood je pretrpio tešku ozljedu koljena. Kako bi mu pomogli da se adekvatno oporavi, Muhammad je u suradnji s gore spomenutom organizacijom doveo dječaka i njegovog oca u Chicago.

"Jood je star dvije godine i ovdje je otprilike šest mjeseci. Došao je iz Gaze i blagoslov je imati ga ovdje, brinuti o njemu i pokazati mu život kakav svako dijete na ovom svijetu treba imati. Srcedrapajuće je jer njegova kuća je bombardovano i njegovo koljeno bilo je uništeno. Ovo je fotografija Jooda (pokazao je fotografiju, op.a.). Uspješno je operisao nogu, ali još uvijek možete vidjeti kako šepajući hoda. On to ni ne primjećuje. Sve to slama mi srce, jer milioni su djece koji prolaze kroz nešto takvo. Imati mogućnost pomoći mu i pružiti mu uvid u život kakav bi djeca trebala imati, vidjeti ga kako se smije svakog dana, to me čini emotivnim".

"Sebe posmatram kao borca, ali ljudi u Palestini posmatraju me kao heroja. No, moja borba je ništa u usporedbi s njihovom. Naše svakodnevne teškoće beznačajne su u poređenju sa onim šta oni prolaze svakog dana. Život je prepun stresa, a osmijeh djeteta može vas doslovno riješiti tog stresa. Pomoći ovom djetetu da dobije novi život, mogućnost da pomognemo njegovom ocu i da im omogućimo najbolje moguće ljekare, to je za mene najveći blagoslov koji mogu dobiti", ispričao je Belal.

Belal Muhammad borac je kojeg MMA fanovi širom svijeta često koriste kao predmet ismijavanja, omalovažavajući njegove borilačke vještine.

Međutim, gledajući koliko je pomogao unesrećenoj porodici iz pojasa Gaze, mnogi će vjerovatno promijeniti mišljenje o Belalu i prestati s njegovim ismijavanjem.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo