14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

22.07.2024 / 22:28 Ekonomija - Ministar saobraćaja KS

Šteta u obilasku kapitalnih gradilišta sa Kovačem i Barlov

Šteta u obilasku kapitalnih gradilišta sa Kovačem i Barlov
Foto: Press KS
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obišao je sa direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem i direktoricom Zavoda za izgradnju KS Belmom Barlov neka od gradilišta čiji je investitor Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve KS a nad kojim nadzor vrši Zavod za izgradnju.

Aktivan je veliki broj gradilišta, a danas su investitor i nadzor obišli sedam gradilišta. Radno je u svim općinama kantona, na nekim gradilištima se izvode radovi na obnovi postojećih saobraćajnica, na nekim izgradnja poptuno novih kilometara saobraćajnica.

Posjeta je počela obilaskom gradilišta na glavnoj gradskoj saobraćajnici gdje se izvodi prva faza radova na obnovi saobraćajnice od Skenderije do mosta Ćumurije u dužini od nešto više od kilometar. Ukupna dužina saobraćajnice od Skenderije do Vječne vatre koja će biti obnovljena je 2,8 kilometara i radovi će se izvoditi u fazama.

- Današnjim obilascima nekih gradilišta uvjerili smo da se zajedničkim radom može postići mnogo. Naša ulaganja u svaki dio kantona će i u narednom periodu biti konstantna i posebno sam sretan kada vidimo rezultate našeg rada, koji su od velikog značaja za svakog građana našeg kantona - istakao je ministar Šteta.

Radovi se izvode i na kružnom toku na spoju ulica Džemala Bijedića i Ive Andrića, koji će se dalje spajati na most IX transverzale i voditi preko IX transverzale na autoput. Uskoro se očekuje završetak radova na ovom kružnom toku, kako bi cjelina od kružnog toka kod GRAS-a preko IX transverzale do autoputa bila u potpunosti funkcionalna tokom ljeta ove godine.

- Sva gradilišta koja smo danas obišli finansiramo iz Budžeta Kantona Sarajevo, zahvaljujući svim građanima, dakle Ministarstvo saobraćaja i Direkcija za puteve su investitori i ponosan sam na sve što smo postigli, jer znam šta svaka obnova i izgradnja saobraćajnica znači i Sarajevu i svakom građaninu. Vrijednost svih ovih projekata je višemilionska i vjerujemo da će biti od velikog značaja za sve. Ostavljamo trajne vrijednosti i to je naš najveći uspjeh - dodao je ministar Šteta.

Predstavnici investitora i nadzora obišli su i još dva gradilišta na području Općine Novi Grad a to su gradilište na Dobrinji u ulici Bulevar Mimara Sinana i radove u ulici Majdanska, u kojoj se postavlja prvi sloj asfalta. Na oba gradilišta se sve odvija u skladu sa planiranom dinamikom.

Obilazak radova nastavljen je dalje prema Bjelašnici na kojem se izvode završni radovi na posljednjoj fazi dionice koja je duga 6,6 kilometara.

Radno je i na ratnom putu Igman, historijski važnom projektu, koji će u skorijoj budućnosti biti cjelina koja će povezati tri općine našeg kantona.

U narednom periodu bit će završeni radovi i na izgradnji uključne trake na brzu cestu na zapadnom prilazu gradu u naselju Osjek, a i to gradilište su danas predstavnici investitora i sa izvođačem radova razgovarali o daljnjim aktivnostima.

Izvođači na ovim projektima su: Strabag, Demus, Bosman, Grakop i Orman.

Ministarstvo saobraćaja, Direkcija za puteve i Zavod za izgradnju i u budućnosti će nastaviti graditi infrastrukuru našeg kantona i dodatno unaprijediti razvoj kantona. Mnogo je planova koji će biti realizovani i projekata koje će u narednom periodu biti pokrenuti, dok traje realizacija postojećih.

Projekti čija će realizacija početi u narednom periodu, između ostalog, su i radovi na obnovi saobraćajnica u ulici Bistrik, Barice, Bijele vode, Miševići, kao i radovi na obnovi ulice Osik. Pored toga, u Osiku će se graditi i potpuno nova saobraćajnica.

Do kraja godine očekuje se raspisivanje radova za nastavak gradnje Južne longitudinale, kružnog toka koji će spajati Aerodrom i A transverzali, kao i nastavak gradnje ratnog puta od Osmice do Zoranovića, saopćeno je iz Vlade KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo