14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

24.07.2024 / 12:48 BiH - Strateški projekt

Tri kantona odbila dati urbanističku saglasnost za Južnu interkonekciju

Tri kantona odbila dati urbanističku saglasnost za Južnu interkonekciju
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Kompanija BH GAS od Ministarstva prostornog uređenja FBiH nije dobila urbanističku saglasnost za izgradnju gasovoda Južna interkonekcija.

Negativan odgovor stigao je iz Zapadnohercegovačkog, Livanjskog kantona i Hercegovačko-neretvanskog kantona. Pozitivno mišljenje dao je tek Srednjobosanski kanton.

Zastupnik SDA je na sjednici Predstavničkog doma PFBiH Adnan Efendić danas je ovo pitanje uputio ministru Željku Nediću (HDZ). On je podsjetio da je u ovom domu Prostorni plan bio usvojen 2014. godine, ali da je povučen iz procedure te da ga je u ranijem odgovoru ministar Nedić obavijestio da se provode aktivnosti na vraćanju Prostornog plana u procedure. Efendić je upitao dokle se stiglo da provođenjem aktivnosti?

On je upitao da li je uloga Ministarstva da ovi projekti idu naprijed ili da se projekti opstruiraju, te da li su građani FBIH taoci takve politike i nečinjenja?

"Da bi Ministarstvo izdalo Urbanističku saglasnost, nužno je da dobije saglasnosti kantona na čijem teritoriju se gradi. Ukupno tri su kantona dala negativno mišljenje, jer idejni projekt nije u skladu sa Prostornim planovima tih kanton. Pozitivno mišljenje je došlo samo iz SBK", rekao je Nedić.

On je rekao da Prostorni plan FBiH ne bi imao efekta i da je usvojen, jer nije usklađen sa kantonalnim.

U pitanju je očigledno nova opstrukcija projekta Južne interkonekcije, o kojoj je kao o strateški važnoj nedanvo govorio i ambasador SAD u BiH Michael Murphy.

"Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno. Sat otkucava. Energetski sektor je ključni faktor stabilnosti BiH. On osigurava da vam niko ne može isključiti svijetlo ili grijanje tokom zime. Ova zemlja se mora okupiti oko energetskog sektora i to se mora učini odmah. Sektor energije može biti stub stabilne i prosperitetne ekonomije i društva. Bosna i Hercegovina može postići svoju sigurnost prije nego što bude kasno, ukoliko se lideri posvete hitnoj akciji, integritetu, saradnji i vladavini u kojoj su građani na prvom mjestu. Ali sat otkucava, vrijeme za akciju je sad!", rekao je Murphy.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo