14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

25.07.2024 / 09:20 Svijet - Novi detalji

Šef FBI-ja: Trump pogođen metkom? Sumnjam

Šef FBI-ja: Trump pogođen metkom? Sumnjam
Foto: Agencije

Ravnatelj FBI-ja Christopher Wray izrazio je sumnju u to da je Donald Trump pogođen metkom tokom pokušaja atentata na političkom skupu u Pennsylvaniji.

"Svako poštovanje bivšem predsjedniku Trumpu, ali postavlja se pitanje je li metak ili šrapnel pogodio njegovo uho. Sada ne znam je li taj metak, osim što je ga je okrznuo, mogao sletjeti negdje drugdje", izjavio je Wray, prenosi Daily Mail.

Wray se osvrnuo i na sigurnosne propuste koji su omogućili napadaču, koji je identificiran kao Thomas Matthew Crooks, da krene pucati. 20-godišnji Crooks u tom je incidentu usmrtio vatrogasca Coreyja Comperatorea (50) i ranio još dvoje ljudi, uključujući samog Trumpa.

"Kad sam sišao s pozornice, meci su mi prolazili iznad glave i čuo sam ih, onako ‘zip, zip‘", izjavio je kandidat za američkog predsjednika, koji je kasnije viđen sa zavojem preko uha.

78-godišnji Trump također se posvađao sa svojom tajnom službom jer su oni mislili da je "gotov kad je pao" jer su "Vidjeli puno krvi" nakon što mu je metak okrznuo uho. Tada se posvađao sa svojim agentima jer im je rekao da "ne želi nosila i da će ustati."

Također je dodao da ga je od metka spasilo to što je u posljednjem trenutku okrenuo glavu kako bi pogledao u ekran.

"Trebao sam biti mrtav. Najnevjerojatnije je to što sam se baš u tom trenutku okrenuo i taman dovoljno koliko treba. To je bila ili sreća ili je Bog upleo svoje prste", izjavio je Trump.

Wray je, pak, tokom svog svjedočenja izjavio da je Crooks ranije istraživao atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Sedmicu dana prije napada na Trumpa, Crooks je na laptopu, za koji FBI kaže da je povezan s njim, pretraživao Leeja Harveyja Oswalda - navodnog ubicu J.F. Kennedyja u Dallasu 1963. godine.

"Analiza laptopa koji istraga povezuje s napadačem otkrila je da je 6. jula pretraživao Google za (informaciju o tome) ‘koliko je daleko (Lee Harvey) Oswald bio od Kennedyja‘", rekao je Wray u svjedočenju pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma.

"To je isti dan kada se, čini se, registrirao za skup u Butleru", kazao je, dodavši da je osumnjičeni Thomas Crooks tada postao "veoma usredotočen na predsjednika Trumpa i njegov predizborni skup".

FBI istražuje ovu pucnjavu kao čin domaćeg terorizma, a također se istražuje koji je bio Crooksov motiv.

"Ne znamo motiv. To je očito jedno od ključnih pitanja u našoj istrazi i bilo nam je vrlo frustrirajuće što nam brojni zaključci do kojih smo došli tokom istrage nisu dali značajne tragove o njegovom motivu", rekao je Wray, prenosi Daily Mail.

Na saslušanju koje je održano prije pokušaja atentata, Wray je odgovarao na razna pitanja, kao dio rutinskog nadzora FBI-a i Ministarstva pravosuđa, a Trumpu se nije svidjelo kad je na pitanje o mentalnom zdravlju aktualnog predsjednika Joea Bidena, odgovorio da osobno nije primijetio bilo kakav kognitivni pad na sastancima s njim. Zbog toga je Trump odmah pozvao Wraya da podnese ostavku.

"Gledao sam današnje saslušanje u Kongresu kada je Christopheru Wrayju postavljeno pitanje je li primijetio bilo kakvu kognitivnu degeneraciju tokom svojih brojnih razgovora s Joeom Bidenom", napisao je Trump na Truth Socialu, društvenoj platformi koju je on i osnovao.

"Wray bi trebao smjesta podnijeti ostavku u FBI-u i prestati biti slatkorječiv prema Kongresu svaki put, jer svatko može vidjeti da Joe Biden ni kognitivno ni fizički nije dobro. A ako to ne vidiš, sigurno ne možeš voditi FBI - osim ako ne želiš ilegalno voditi raciju na Mar-a-Lago. Wray mora dati ostavku, i to SADA, zbog LAGANJA KONGRESU!", napisao je Trump.

Inače, FBI nije bio uključen u osiguravanje sigurnosti održanog skupa i stoga je izbjegao istu razinu nadzora usmjerenu na tajnu službu zbog propusta koji su prethodili događaju.

Kimberly Cheatle podnijela je ostavku na mjesto šefice američke Tajne službe nakon što su to tražili članovi obiju velikih stranaka zbog neuspjeha da se spriječi pokušaj atentata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo