14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

25.07.2024 / 10:45 Ostali sportovi - Sjajne vijesti

Bosna i Hercegovina ima predstavnike sudija/delegata na OI Pariz

Sjajne vijesti stižu iz Rukometnog saveza BiH, Saveza dizača tegova BiH i Košarkaškog saveza BiH.

Svjetska rukometna federacija (IHF) objavila je nominacije sudijskih parova i delegata za takmičenje na Olimpijskim igrama u Francuskoj. Na listi delegata za Olimpijske igre nalazi se bosanskohercegovačka delegatkinja Arijana Jašarević Vojić, dok će kao sudijski par na Olimpijskim igrama biti naši arbitri Amar i Dino Konjičanin.

Arijani Vojić-Jašarević, su ovo druge, sudijske, Olimpijske igre. Također je učestvovala na Svjetskom prvenstvu za rukometašice 2023. godine u svojstvu delegata.

Amaru i Dini Konjičanin, ovo je prvo učešće na Olimpijskim igrama. Prethodno su bili arbitri na Svjetskom prventstvu za rukometaše 2022. godine koje je održano u Mađarskoj i Slovačkoj, zatim na Svjetskom prvenstvu za rukometašice 2023. godine održanom u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, te na Evropskom prvenstvu 2024. godine gdje je domaćin bila Njemačka.

Ademiru Zurapović iz Košarkaškog saveza BiH koji je izabran od strane FIBA-e, ovo će biti druge po redu sudijske Olimpijske igre.

Zurapović je prije tri godine dijelio pravdu u finalu turnira na OI Tokyo 2020, kada je selekcija SAD osvojila zlato pobjedom nad Francuskom. U saopćenju FIBA-e navodi se da je 30 sudija odabrano s duže liste koja je prvobitno imala 40 kandidata. Oni su prošli kroz intenzivan i sveobuhvatan pripremni program koji je trajao 13 sedmica. Riječ je o sudijama s bogatim iskustvom, koji su već sudili na muškom ili ženskom FIBA Svjetskom prvenstvu u košarci, a ključni faktori koji su se uzimali u obzir uključuju taktičku svijest, proces donošenja odluka, timski rad, saradnju, mentalnu fleksibilnost i otpornost.

Pored Rukometnog saveza i Košarkaškog saveza BiH, svoje učešće kao superizor sudija ima i Nedim Mašić iz Saveza dizača tegova BiH.

IWF (Internacionalna Federacija Dizanja Tegova) je izabrala našeg internacionalnog sudiju 1. klase Nedima Mašića, koji je sudio više Svjetskih i Europskih prvenstava, kao i Multikontinentalnih igara i prvenstava, te da bude supervizor sudija na Olimpijskim igrama u Parizu, objavio je Olimpijski komitet BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo