13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 09:27 Regija - USKOK

Hrvat i Crnogorac optuženi u Splitu: Prokrijumčarili stotine kg marihuane?

Hrvat i Crnogorac optuženi u Splitu: Prokrijumčarili stotine kg marihuane?
Foto: Ilustracija / AI
USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1999.) zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja, izvijestili su iz Uskoka.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, u razdoblju od 27. decembra 2022. do 14. marta 2023. u Hrvatskoj i Crnoj Gori, s još jednom osobom iz Crne Gore, radi stjecanja znatne nepripadne imovinske koristi, povezao u zajedničko djelovanje više drugih osoba radi kontinuisane nabave velikih količina marihuane i njenog krijumčarenja te prodaje u Hrvatskoj i drugim državama Evropske unije.

Pritom su, u realizaciji ovog plana i dogovora, koristili posebno nabavljene mobitele i internetske aplikacije, kao i kriptirane telefone.

"U skladu s prethodnim dogovorom te u zavisnosti od narudžbi kupaca, osoba iz Crne Gore je organizirala nabavu i transport većih količina droge u Crnu Goru i potom njeno krijumčarenje plovilom u Hrvatsku, dok je okrivljenik u Hrvatskoj organizirao preuzimanje i skladištenje tako prokrijumčarene droge te prijevoz do kupca.

Preostalim osobama koje su povezali u zajedničko djelovanje, okrivljenik i osoba iz Crne Gore izdavali su naloge da prevezu prokrijumčarenu drogu vozilima koje je okrivljenik unajmio. Osim toga im je okrivljenik bio prethodnica radi izbjegavanja policijskih ophodnji i pronalaska droge.

Na opisani način okrivljenik i preostale osobe povezane u zajedničko djelovanje prokrijumčarili su u Hrvatsku u tri navrata zasad neutvrđenu količinu droge, dok je policija u dva navrata oduzela ukupno 249,9 kilograma tako prokrijumčarene marihuane", opisao je Uskok.

Županijski sud u Splitu je, na prijedlog Uskoka, produžio istražni zatvor protiv okrivljenika, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo