7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

02.09.2024 / 20:00 Regija - Prenosimo

Planira li Vučić preseliti Srbe sa Kosova u Sandžak!?

Planira li Vučić preseliti Srbe sa Kosova u Sandžak!?
Foto: Agencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako vlast u Beogradu ne namjerava da preseli Srbe sa Kosova.

Odgovarajući na pitanja novinara o sastanku kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Prištini sa predsjednicom Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonjom Biserko i bivšim liderom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom, kao neistinu je okarakterisao njihove navode da Beograd vjerovatno sprema preseljenje Srba sa kosovskog sjevera.

"Srbi sa Kosova i Metohije ostaće na Kosovu i Metohiji uprkos želji Aljbina Kurtija, Nenada Čanka, Sonje Biserko i mnogih drugih da Srbi sa Kosova i Metohije nestanu", rekao je Vučić danas tokom posjete Stanarima kod Doboja i Bosni i Hercegovini, prenijela je Beta.

Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je premijeru Kosova Aljbinu (Albin) Kurtiju prenijela zabrinutost zbog nekih navoda iz Srbije da u "regionu Sandžaka u Srbiji grade kuće" za stambeno zbrinjavanje kosovskih Srba, posebno onih sa sjevera.

Vlada Kosova je dan ranije, 1. septembra, saopštila da je Kurti primio Sonju Biserko, kao i Nenada Čanka, bivšeg lidera stranke lijevog centra Lige socijaldemokrata Vojvodine, i Marka Baskina, višeg savjetnika Centra za humanitarni dijalog.

U objavljenom saopštenju se navodi da su obavijestili Kurtija da se o takvoj mogućnosti govori u Srbiji i naveli da se to treba provjeriti.

"Kao neko ko se bavi pitanjem izbjeglica od 1990-ih, podsjećam da je uvijek bilo glasina koje su kasnije rezultovale egzodusom ili raseljavanjem stanovništva", izjavila je Biserko 2. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Poručili smo Vladi Kosova da treba da obrati pažnju na ove informacije i da učini sve da srpsko stanovništvo ostane na sjeveru Kosova", rekla je Biserko.

Prema njenim riječima, na društvu i Vladi Kosova, kao i na civilnim i međunarodnim organizacijama je da provjere koliko je ta informacija tačna.

RSE je pitao portparola Vlade Kosova Përparima Kryeziua kako ova institucija namjerava da postupi sa ovom informacijom, ali do objavljivanja ove vijesti nije dobio odgovor.

Na Kosovu postoji deset opština sa srpskom većinom, raspoređenih sjeverno i južno od rijeke Ibar.

Tačan broj stanovništva nije poznat, jer su Srbi iz četiri opštine na sjeveru - Sjeverne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića - u velikoj mjeri bojkotovali popis stanovništva, koji je obavljen u proljeće ove godine.

Prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku Kosova, objavljenim 12. jula, popisu se odazvalo svega oko 6.500 ljudi na ovih prostora, dok se vjeruje da ih tamo živi na desetine hiljada.

Sjeverni dio, vođen od strane Srbije i njenih paralelnih struktura, ne poštuje odluke Vlade Kosova od kraja rata 1999. godine. Kao rezultat toga, česte su tenzije i protesti Srba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo