14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 14:04 Svijet - London

Britanija pozvala Kinu da spriječi svoje firme da podržavaju rusku vojsku

Britanija pozvala Kinu da spriječi svoje firme da podržavaju rusku vojsku
Foto: X

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy pozvao je Kinu da spriječi svoje firme da podržavaju rusku vojsku, saopćio je njegov ured u petak nakon sastanka između Lammyja i njegovog kineskog kolege Wang Yija.

Njih su dvojica razgovarali na marginama sastanka ministara vanjskih poslova ASEAN-a u Laosu, što je bio njihov prvi sastanak otkako je Lammy preuzeo dužnost nakon pobjede Laburističke stranke na britanskim izborima 4. jula.

- Ministar vanjskih poslova naglasio je čvrstu predanost Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini i pozvao Kinu da spriječi svoje firme da podržavaju ruski vojnoindustrijski kompleks koji predstavlja materijalnu prijetnju međunarodnoj sigurnosti i prosperitetu - navodi se u britanskom saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova opisalo je sastanak kao konstruktivan i navodi da ga je Lammy iskoristio za izlaganje vladinog "dugoročnog, dosljednog i strateškog pristupa odnosima Ujedinjenog Kraljevstva i Kine".

- Izjavio je da će vlada sarađivati ​​gdje god može, natjecati se gdje je potrebno i izazivati ​​gdje mora - navodi se u saopćenju.

- Jasno je stavio do znanja da će Ujedinjeno Kraljevstvo uvijek biti čvrsto u davanju prioriteta našoj nacionalnoj sigurnosti, kao i u poduržavanju ljudskih prava - dodaje se.

Ranije, u saopćenju koje je Kina izdala nakon sastanka navodi se da je Wang kazao Lammyju da bi dvije zemlje trebale "uspostaviti ispravnu političku orijentaciju, i podržavati uravnotežen, pragmatičan, otvoren i kooperativan stav", prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo