14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 20:00 BiH - Direktorica Službe

Džonlagić: Imamo posao za sve, u toku 10 programa zapošljavanja u KS

Džonlagić: Imamo posao za sve, u toku 10 programa zapošljavanja u KS
Foto: Arhiv
U toku mjeseca jula predstavnici Javne ustanove "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" u četiri sarajevske općine vršili su prezentaciju mjera za zapošljavanje nezaposlenim osobama i poslodavcima.

O ideji i razlozima, ali i interesu samih građana i poslodavaca porazgovarali smo sa direktoricom Službe za zapošljavanje Aminom Džonlagić.

"Ideja je potekla od direkcije Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, odziv građana je bio odličan, tako nam govore informacije sa terena. Od momenta dolaska na funkciju primjetila sam da veliki broj nezaposlenih osoba i poslodavaca ne apliciraju iz razloga što su im nepoznate procedure. Zbog toga smo napravili akciju izlaska naših zaposlenih među građane Sarajeva, kako nezaposlene tako i poslodavce, kako bismo im približili programe i procedure. Na taj način ih ohrabrujemo da se obrate službi za zapošljavanje", priča nam Džonlagić.

Kantonalna služba trenutno ima 10 objavljenih kantontalnih programa, a uskoro se očekuje objavljivanje i 11. programa. Također, u toku su i dva federalna programa koje provodi kantonalna služba.

"Programi su tako kreirani da obuhvataju sve grupe nezaposlenih, kako lako tako i teže upošljivih. Išli smo na masovnost jer imamo novca koji se prenosio iz godine u godinu i ovo je prva godina u kojoj kantonalna služba plasira 54 miliona KM u pokušaju da ih vrati u privredu odakle su i došli. Stoga stalno objavljujemo poziv građanima i poslodavcima da se obrate službi kako bismo finansirali i potakli zapošljavanje svih kategorija u Kantonu Sarajevu", tvrdi direktorica.

Džonlagić također navodi da su na zvaničnoj web stranici službe za zapošljavanje navedeni su svi programi, koji su relaksirani i olakšani u smislu procedura i potrebne dokumentacije.

“Među programima bih istakla Posao za sve, Program VSS, VŠS,  programe za zapošljavanje ljekara, medicinskih tehničara...

Prepoznali smo potrebu za doktorima medicine, stomatologije, veterine I zbog toga osmislili vrlo atraktivan program za zapošljavanje ovog kadra putem kojeg poslodavci dobiju poticaj od 2000 KM mjesečno. Pripravnici se teško zapošljavaju jer poslodavci često nemaju ni vremena ni novca za obuku. Zbog toga smo i Program zapošljavanja pripravnika učinili atraktivnim kako bismo potakli njihovo zapošljavanje. Medju programima je i naš novi program koji omogućava obuku uz rad koji smo uradili u saradnji sa poslodavcima, slušajući njihove realne potrebe. Posebnu brigu Služba vodi o članovima sehidskih porodica, porodica poginulih boraca, RVI i boračke populacije. Taj program Služba ima svake godine i brine da djeca naših najzaslužnijih sugrađana ne ostanu bez posla.

Programi su osmišljeni na način da svi, bez ikakve diskriminacije mogu učestvovati u njima”, rekla je Džonlagić.

Na kraju svakog programa koje možete pronaći na web stranici stoje tri dokumenta. Odnosno, vaučer koji popunjava nezaposleno lice i još dva dokumenta koje popunjava poslodavac.

"Mi smo ostvarili vrlo dobar kontakt sa poslodavcima, s obzirom da i ja dolazim iz realnost sektora, imam veće razumijevanje za njihove zahtjeve. Upravo smo njima prilagodili ove projekte 'obuka uz rad'. Nadamo se da će poslodavci ovaj put biti zadovoljni, a već su bili sa našim pozivom iz mjeseca marta kada smo rezervisali 13 miliona KM", tvrdi Džonlagić.

Na prošlosedmičnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih nije dobio potrebnu većinu, s obzirom da je za usvajanje bilo 36 glasova izaslanika od potrebnih 41 glasa.

"Žao mi je što Zakon nije dobio potrebnu većinu i smatram velikom greškom i osnovnim nerazumijevanjem problema sa zapošljavanjem taj propust Doma naroda Parlamenta FBiH. Razdvajanje na pasivne i aktivne tražiioce posla je osnova da se unaprijedi rad Službi, ali i Federalnog Zavoda. Nije istina da bi ljudi ostali bez zdravstvenog osiguranja. To im je osigurano Ustavom i riješilo bi se na drugi način. Riječ je više o kontroli rada Federalnog Zavoda. I Služba za zapošljavanje KS je pod kontrolom Vlade KS pa smo napravili odličnu konekciju i nemamo kočenja u radu, nego izuzetnu podršku za koju se ovom prilikom zahvaljujem Vladi i premijeru. Na isti način zavodi s federalnog nivoa trebaju razviti bolju saradnju zasnovanu na povjerenju i obezbijediti transparentniji rad", navodi direktorica Džonlagić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo