14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 14:53 Galerije - Brojne reakcije

Prizori Vjetrenice oduzimaju dah: Prvi prirodni fenomen iz BIH na UNESCO listi

Vjetrenica je od danas na listi UNESCO-ve svjetske baštine. Izglasano je to danas u New Delhiju na 46. Sjednici UNESCO-vog Odbora za svjetsku baštinu.

Vjetrenica se nalazila na listi 27 nominovanih lokacija i stavljena je na UNESCO listu kulturne i prirodne baštine. Stara oko pet miliona godina pećina Vjetrenica prirodni je dragulj koji je prvi put otvoren 1964. godine, u nju je bilo moguće ući do 1991., a nakon toga je bila zatvorena više od 18 godina. Poznata još od antike, ova dobro očuvana predstavnica krškog reljefa jedan je od najvažnijih svjetskih žarišta bioraznolikosti za faunu koja živi u pećinama, posebno podzemnu vodenu faunu. Dom je brojnim globalno ugroženim vrstama kičmenjaka i jedinom podzemnom cjevastom crvu na svijetu, kao i raznovrsnim biljnim vrstama endemskim za Balkan.

Osim toga, nekoliko vrsta pronađenih u pećini Vjetrenica su tercijarni i pretercijarni relikti, što znači da se mnogi od njih mogu smatrati živim fosilima čiji su najbliži srodnici izumrli davno.

Ovom odlukom, Vjetrenica je postala prvi samostalni prirodni fenomen iz Bosne i Hercegovine koji je uvršten na svjetski popis zaštićenih spomenika.

Historija prirode

Radi se o najvećoj pećini na području Bosne i Hercegovine i zaštićenom spomeniku prirode, te turističkom odredištu u jugoistočnom dijelu zemlje. Nalazi se u Općini Ravno, na zapadnom kraju Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine. Spada u red najljepših i najbitnijih speleoloških objekata BiH. Obiluje vodom, ima 4 vodena toka i više desetaka manjih periodičnih tokova s mnogim podzemnim jezerima: 180 m dugo je Veliko jezero, zatim Duboko jezero s najvećom dubinom od 4 m, Malo jezero i drugi. Prvi put se spominje polovinom prvog stoljeća u djelu “Historija prirode”.

Historijski dan

Povodom upisa, ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak uputila je čestitku i zahvalila se svima koji svojim radom doprinose zaštiti i očuvanju Vjetrenice i svima koji su dali ogroman doprinos Odboru za svjetsku baštinu da prepozna jedinstvenu vrijednost Vjetrenice i kao takvu je zaštiti na svjetskoj razini.

„ Uvrštenje Vjetrenice na ovaj prestižni popis potvrđuje njezin izuzetan značaj, ne samo za nas, već i za cijeli svijet. Ovo priznanje donosi sa sobom i odgovornost. Vjetrenica će sada, kao dio svjetske baštine, imati još veću međunarodnu vidljivost i prepoznatljivost, što će pridonijeti razvoju turizma i lokalne zajednice“, izjavila je Bošnjak.

- Ovo je važan dan za Bosnu i Hercegovinu, za našu najpoznatiju špilju, bogatu speleološkim, arheološkim i biološkim značajem. Ona je od danas dio najprestižnijeg popisa svjetske baštine zbog njenog biodiverziteta, jedinstvenih podzemnih ekosistema, fenomenalnih geoloških formacija i bogatstva endemskih vrsta koji je čine neprocjenjivim prirodnim staništem i inspiracijom za mnoge naučnike i istraživače - ističu iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- Odluka o uvrštavanju špilje Vjetrenica, najvećeg špiljskog sustava u BiH i regiji, na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, predstavlja značajan trenutak za našu zemlju i potvrdu neprocjenjivih prirodnih vrijednosti Vjetrenice - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

U saopštenju se navodi d će kao jedno od najznačajnijih prirodnih bogatstava naše zemlje, Vjetrenica kao dio svjetske baštine, privući još veću pažnju znanstvenika, istraživača i turista iz cijelog svijeta, što će nesumnjivo doprinijeti razvoju turizma i lokalne zajednice, olakšanom pristupu raznim financijskim podrškama i međunarodnim projektima te zaštiti prirode i promicanju očuvanja kulturne i prirodne baštine diljem Bosne i Hercegovine.

Na ovoj listi UNESCO-a iz BiH su i Stari most u Mostaru i most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo