14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 14:58 Ostali sportovi - Foto

Pet godina nakon penzionisanja, legendarni Marcel Hirscher se vraća ski takmičenjima

Pet godina nakon što se povukao sa skijališta, legendarni austrijski skijaš se vraća kako bi unaprijedio nizozemsko skijanje i testirao novu opremu na Novom Zelandu.

Krajem aprila su objavljene senzacionalne vijesti, a sada je počelo odbrojavanje. Marcel Hirscher se namjerava vratiti skijanju nakon pet godina od odlaska u penziju i to kao "Austrijanac koji će skijati za Nizozemsku" te "Racing Test Pilot" za kompaniju VAN DEER-Red Bull Sports. On je otkrio zašto je donio ovakvu odluku, u kakvoj je trenutno formi i koji su mu planovi za putovanje na Novi Zeland zbog testiranja opreme.

Hirscher se obratio javnosti ispred SnowWorlda u Zoetermeeru, skijaške hale s najstrmijom zatvorenom stazom u Evropi. Prvi put je opširno govorio o svojim ličnim motivima i planovima za povratak utrkama. Pitanja mu je postavljao Maarten Meiners, posljednji skijaš koji je nastupio za Nizozemsku u Svjetskom kupu i na Svjetskom prvenstvu. Meiners je predstavio Marcela Hirschera kao svog “potencijalnog nasljednika”, koji je tri godine stariji od njega i ima 67 pobjeda u Svjetskom kupu, 12 kristalnih globusa u veleslalomu i slalomu, osam vezanih pobjeda u Svjetskom kupu, sedam titula svjetskog prvaka i dvije zlatne olimpijske medalje. Njihove skijaške karijere su različite, no spaja ih zajednička strast. Obojica danas imaju svoje poslovne karijere, Hirscher je osnivač i suvlasnik brenda The Mountain Studio te ski kompanije VAN DEER-Red Bull Sports, dok Maarten radi za nizozemsku banku.

Odluku da se vrati skijaškim utrkama Austrijanac je donio zbog osjećaja koji je dobio nakon svog rođendana 2. marta.

"Nije bilo puno vremena za razmišljanje zbog zvaničnih rokova za prijavu. Zahvaljujući mojoj majci, ja imam austrijsko i nizozemsko državljanstvo. Kao Austrijanac koji će skijati za Nizozemsku, neću oduzimati sredstva mladim austrijskim sportistima, a mogao bih dati doprinos skijanju i pomoći mladim skijašima ovdje u Nizozemskoj, kao i povezivanju dvije zemlje kroz zimski turizam", izjavio je Hirscher.

On se raduje "utrkama za svoju domovinu po majci, nakon što je u prošlosti nastupao za domovinu po ocu". Ipak, oprezan je s korištenjem izraza "povratak".

"Povratak za mene znači kad neko npr. nakon povrede želi nastaviti tamo gdje je stao. Moja karijera je završena prije više od pet godina, imam 35 godina i dvoje djece, kao i dvije kompanije. Za razliku od prije, sada se skijaške utrke moraju uklopiti u moj život, a ne obrnuto. Možete zamisliti moju situaciju kao nekoga ko je potpuno angažovan u životu te odluči da istrči maraton", rekao je trofejni skijaš.

Dodao je da organizacija vremena zahtijeva da se uz sve obaveze uključi i trening, tako da bez podrške njegovog privatnog i profesionalnog okruženja smatra da njegov projekt ne bi bio moguć.

Zasad se sve odvija prema planu.

"Prilično sam zadovoljan svojom fizičkom spremom, treninge snage i izdržljivosti mnogo je lakše integrisati u svakodnevni život. Naravno, mnogo toga nedostaje u skijanju. Na proljeće sam uspio odraditi trening na snijegu, ali nakon toga ga jedva imam jer je previše toplo", kazao je Hirscher.

Međutim, ovo će se uskoro promijeniti, jer 9. augusta s malim timom putuje na Novi Zeland, kako bi ispunio ono što naziva "ostvari sam svoj životni san".

"Uvijek sam se pitao kako bi bilo skijati s opremom koju sam sam kreirao. Prije nekoliko godina je to bio iluzoran san, a sada se čini da će postati stvarnost", otkrio je Marcel.

Na Novom Zelandu će imati više zadataka. Bit će glavni profesionalni tester VAN DEER-Red Bull sportske opreme, a istovremeno će uživati u skijanju.

"U važnoj smo fazi razvoja naše opreme, što će utjecati na filozofiju podešavanja. U takvim fazama svaki metar snijega je važan za testiranje. U jednu ruku, podržat ćemo tim koji čine Henrik Kristoffersen, Timon Haugan, Fabian Ax Swartz i Aleix Aubert Serracanta, a u drugu ruku ćemo omogućiti da inovacije budu dostupne kupcima što je prije moguće", riječi su slavnog skijaša.

On se nada povoljnim uslovima na Novom Zelandu, kao i svom nastupu. Sredinom i krajem augusta će se održati dvije utrke slaloma i veleslaloma na Coronet Peaku.

"Izuzetno se radujem testiranju i treninzima, kao i utrci. Barem kada je riječ o drugoj disciplini, planiram biti na startu utrke", završio je Hirscher.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo