14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 23:00 Ostali sportovi - Spektakl za pamćenje

UŽIVO Spektaklom u Parizu otvorene su Olimpijske igre!

Ljetne Olimpijske igre u Parizu svečano su otvorene večeras, a spektakularna ceremonija otvaranja održana je na rijeci Seni.

Olimpijske igre su već ranije počele u pojedinim disciplinama, ali zvanični početak je današnji dan, i one će trajati do 11. augusta.

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine imali su sportisti Larisa Cerić i Mesud Pezer.



Bosnu i Hercegovinu će predstavljati pet sportista, a to su plivači Lana Pudar i Jovan Lekić, atletičar Mesud Pezer i džudistkinje Larisa Cerić i Aleksandra Samardžić.

Ovo će biti treće Olimpijske igre za Larisu Cerić i Mesuda Pezera, druge za Lanu Pudar, dok će u Parizu debitovati Aleksandra Samardžić i Jovan Lekić.

Prvi će od naših sportista na sportska borilišta izaći Pudar i Lekić koji će nastupiti u kvalifikacijama 27. jula u 11 sati.

Olimpijske igare u Parizu koštaće oko 11 milijardi eura, što je duplo više od prvobitno procijenjenog troška, a sama ceremonija otvaranja Igara koštaće Francusku 122 miliona eura. Domaćin narednih igara je Los Angeles.

Svečano otvorenje mogli ste pratiti iz minute u minutu na našem portalu:

23.25 Veliko iznenađenje na samom kraju! Celine Dion zapjevala je s Eiffelovog tornja, teško bolesna kanadska pjevačica zasigurno je uljepšala ovu večer.


Govorilo se da se neće pojaviti upravo zbog zdravstvenih problema, ali Celine je došla i ukrasila veličanstveno otvorenje posebnom emocijom.



23.23 Upaljen je olimpijski plamen!

Upalili su ga legendarna atletičarka Marie-José Pérec i legendarni džudaš Teddy Riner.

23.15 Mauresmo je predala baklju legendi francuske košarke Tonyju Parkeru.

23.10 Amelie Mauresmo preuzela baklju

Nadal, Comaneci, Williams i Lewis donijeli su baklju na suho. Sada je ima legendarna francuska teniserka.


22.57 Na pozornicu je stigao i legendarni Zinedine Zidane te je dobio baklju u ruke! Baklju je sada preuzeo "Kralj šljake" Rafael Nadal.



22.53 Macron je zvanično otvorio Olimpijske igre u Parizu!


22.46 Svima okupljenima sada se obraća Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora

22.33 Uz taktove olimpijske himne podignuta je olimpijska zastava


22.32 Prilikom prikazivanja detalja sa prethodnih olimpijskih igara prikazan je i olimpijski tim BiH koji je 1992. godine bio na OI u Barceloni, a našu zastavu s ljiljanima je nosio Zlatan Saračević.





22.30 Stigla je i olimpijska zastava, koja će se podići uz zvuke olimpijske himne



22.25 Jahačica na osvijetljenom "konju", koja je plovila Seinom, sada je stigla do Eiffelovog tornja.


22.15 Senom sada plovi jahačica na osvijetljenom "konju". Paljenje baklje sve je bliže, a prestaje i kiša.

22.00 Paljenje plamena sve bliže..

21.51 Isplovila je i najbrojnija delegacija na ovim Igrama. Radi se o Sjedinjenim Američkim Državama, koje će u Parizu predstavljati 593 sportista. Zastavu nose košarkaška legenda LeBron James i teniserka Coco Gauff.



A odmah iza SAD-a stigla je i Francuska. Domaćin na ovim Igrama ima 573 sportista.


21.30 Spustila se noć, a za to vrijeme na mostu se odvija impozantna modna revija. Nema se šta dodati, organizatori su u ovu prekrasnu večer uklopili sve, kroz muzičke note uvezali i vodeće motive francuske kulture i historije, ali i svjetskog sporta. Jasno, tolerancija i zajedništvo protežu se kao vodeće poruke.

21.15 Nema tog kišnog oblaka koji će prikriti ljepotu Pariza. Za to vrijeme još uvijek anonimni nosač plamena poput Spidermana trči po krovovima pariških znamenitosti, a zamalo ga je "pokupio" poznati voz braće Lumiere.



21.02 Izvedena je i francuska himna.


20.44 Posada Velike Britanije poput Jacka i Rose iz "Titanica"



20.38 Kiša jako pada u Parizu



20.25 Gledamo nastup Aye Nakamure, francusko-malazijske pjevačice, obasjane zlatom te u pratnji limenih svirača.


20.10 Zazvonila je katedrala Notre-Dame, "Quasimodo" je s vrha iste bacio oko na krcate pariške ulice, a uslijedila fantastična izvedba u mješavini nota "punka" i "heavy metala", zatim i operni pjev.


19.57 Bh. sportisti predvođeni Larisom Cerić i Mesudom Pezerom, koji nose našu zastavu u Parizu, su predstavljene francuskoj publici.



Pored njih dvoje, boje Bosne i Hercegovine će braniti i Aleksandra Samardžić, Jovan Lekić te Lana Pudar od koje javnost ima najveća očekivanja.

19.50 Gromoglasan aplauz zaradila je Lady Gaga



19.47 Kreće nova umjetnička predstava za okupljene, zlatnim stepenicama spušta se Lady Gaga.



19.43 Publici su se predstavili Afganistanci, zatim Južna Afrika te na istom brodu Albanija, Alžir i Njemačka.

19.39 Službena spikerica poželjela je dobrodošlicu okupljenima, zasvirala je harmonika, a Seinom su prvi zaplovili Grci! Tačno sto njihovih sportista stiglo je na OI.


19.38 U Parizu je oblačno. Predsjednik Francuske Emmanuel Macron s tribina je pozdravio okupljene, a prva plovila svaki će trenutak krenuti niz Seinu.



19.37 Stigao sam u Pariz, gdje ću prisustvovati ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara, napisao je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik na svom nalogu na X-u.


19.35 Kreće ceremonija Olimpijskih igara!



Početak označava video sa Zinedineom Zidaneom, koji uzima olimpijsku baklju i nosi je širom pariških ulica, probijajući se kroz gustu masu i nagužvane ceste, a prate ga dječica na biciklu i romobilu.


19.26 Gužve su se odavno stvorile, a snage reda sve budno drže pod nadzorom.



19.25 Brodovi sa sportistima naposljetku će stići nasuprot Trocadera, šetališta koje se nalazi preko puta Eiffelovog tornja.

Tu će se održati zvanični dio protokola i paljenje olimpijskog plamena. Jasno, u ceremoniji sudjeluju i sportisti Bosne i Hercegovine, a zastavu će nositi Larisa Cerić i Mesud Pezer.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo