13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

27.07.2024 / 12:26 BiH - ZZJ KS

Nakon pritužbi građana: Ispituje se kvalitet vode u Sarajevu

Nakon pritužbi građana: Ispituje se kvalitet vode u Sarajevu
Foto: Ilustracija
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je danas objavio saopštenje za javnost u kojem se navodi da će obaviti ispitivanja kvaliteta vode u Sarajevu zbog velikog broja upita i pritužbi građana.

"Zbog zabrinutosti građana i većeg broja upita koje je J.U. Zavod zaprimio u toku jučerašnjeg dana, obavještavamo vas da Zavod ne vrši ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode iz vodovodne mreže kojom upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo od marta 2022.godine, ali u cilju zaštite zdravlja i prevencije bolesti, stručni tim Zavoda će 26.07.2024. godine uzorkovati i ispitivati vodu porijeklom iz gradskog vodovoda na zdravstvenu ispravnost na mjestu krajnjeg potrošača.

O rezultatima ispitivanja građani se mogu informisati na web i fb stranici J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo početkom naredne sedmice.

Naglašavamo da Zavod kontinuirano vrši nadzor nad epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo, u smislu prijava zaraznih bolesti od strane zdravstvenih ustanova i u trenutku pisanja ove obavijesti nemamo povećan broj prijava zaraznih bolesti koje bi se mogle povezati sa konzumacijom zdravstveno neispravne vode.

U okviru redovnih aktivnosti Zavod vrši uzorkovanje i ispitivanje vode iz javnih česmi u kojima je voda porijeklom iz gradskog vodovoda, a koje su lokacijski smještene u najužoj turističko-historijskoj jezgri grada, kao i česme koje su lokacijski na mjestima koja posjećuje veći broj ljudi. U julu voda je uzorkovana početkom ove sedmice i ispitivana na mikrobiološke parametre definisane Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Službeni glasnik BiH broj: 40/10, 43/10, 30/12 i 62/17). Rezultati ispitivanja prikazani su u Tabeli 1.

Rezultate svih ispitivanja vode u laboratorijama J.U. Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo koja je porijeklom iz sistema za javnu vodoopskrbu, možete pronaći u mjesečnim Biltenima koje Zavod objavljuje na web stranici", navedeno je u saopštenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo