13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

27.07.2024 / 13:15 BiH - Direktor MC Srebrenica

Suljagić odgovorio izraelskom ambasadoru: Ta izjava je opasan korak unazad

Suljagić odgovorio izraelskom ambasadoru: Ta izjava je opasan korak unazad
Foto: FENA
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na Twitteru/X je odgovorio izraelskom ambasadoru u Srbiji Yahelu Vilanu, koji je u izjavi za srbijanski Tanjug negirao da je u Srebrenici počinjen genocid.

Vilan je izjavio kako se u Srebrenici "definitivno desio veoma težak ratni zločin, ali da on sa izraelske tačke gledišta ne predstavlja termin genocid".

Takve izjave su, smatra Suljagić, veliki koraci unazad u borbi protiv genocida i prevenciji budućih zločina.

"Memorijalni centar Srebrenica najoštrije osuđuje nedavne izjave izraelskog ambasadora u Srbiji, Yahela Vilana, negirajući genocid koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine. Izjave ambasadora Vilana, koji sugerišu da ono što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja genocid, duboko su zabrinjavajuće i predstavljaju krajnje nepoštovanje prema sjećanju na više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba sistematski pogubile.

Genocid u Srebrenici nedvosmisleno su utvrdili i priznali Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ove presude su rezultat iscrpnih istraga i suđenja, naglašavajući veličinu i namjeru počinjenih zločina. Negiranje ovih nalaza ne samo da iskrivljuje istorijsku istinu, već i nanosi dodatni bol preživjelima i porodicama žrtava koje nastavljaju da traže pravdu i pomirenje.

Nadalje, Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 11. jul Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo globalno priznanje dodatno učvršćuje realnost genocida, čineći svako poricanje očiglednim zanemarivanjem uspostavljenog međunarodnog konsenzusa.

Izjave ambasadora Vilana nisu samo poricanje istorijskih činjenica već i opasan korak unazad u borbi protiv genocida i prevenciji budućih zločina. Kao predstavnik nacije koja je pretrpjela svoju historiju dubokih patnji i genocida, posebno je obeshrabrujuće čuti takvo poricanje od izraelskog diplomate. Naslijeđe Holokausta treba da nas nauči važnosti prepoznavanja i osude svih djela genocida, bez obzira na to gdje i protiv koga se dešavaju.

Čvrsto stojimo u našoj posvećenosti odavanju počasti žrtvama, očuvanju istine i obrazovanju budućih generacija o užasima genocida. Nećemo biti ušutkani poricanjem i nastavit ćemo svoju misiju da osiguramo da svijet pamti i uči iz tragedije Srebrenice", napisao je Suljagić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo