13.09.2024 / 19:18 Regija - Albin Kurti

Vučić u koordinaciji sa Rusijom priprema nove prijetnje i ultimatume protiv Kosova

Vučić u koordinaciji sa Rusijom priprema nove prijetnje i ultimatume protiv Kosova
Albin Kurti / Arhiv
Vučić u koordinaciji sa Rusijom, na masovnim grobljima, priprema nove prijetnje i ultimatume protiv Kosova, tvrdi premijer Kosova Albin Kurti.

"25 godina nakon genocida na Kosovu, sa 186 masakra, oko 500 masovnih groblja na Kosovu, 5 masovnih groblja u Srbiji, na kojima je ubijeno preko 13 hiljada ljudi (1392 djece; 1739 žena; 1882 staraca), oko 20 hiljada žena i djevojčica silovano i maltretirano, desetine hiljada građana progonjeno, preko 860 hiljada protjeranih sa Kosova i još stotine hiljada koji su sa planina vidjeli kako im pljačkaju i spaljuju domove (ukupno 119.855 sosh), a još uvijek 1595 osoba nestalih sa nasiljem, stotine porodica koje žive sa anksioznošću i bolom, dok drže informacije o svojoj lokaciji skrivene i najmanje 11 masovnih groblja na svojoj teritoriji, Srbija na čelu sa ministrom Miloševićem, u saradnji sa Rusijom, priprema nove prijetnje i ultimatume u pravcu Kosova", napisao je Kurti u objavi na Facebooku.

"Srbija spava na masivnom groblju od genocida počinjenog na Kosovu. Masakrirano 950 nenaoružanih civila, leševi oteti i bačeni na masivna groblja u Srbiji, uključujući kamione hladnjače koji su došli sa dna tamošnjih jezera. Dokazi o genocidu su svježi svuda na Kosovu i Srbiji, ali to ne sprječava srpskog predsjednika da ponovo prijeti.

Umjesto Srbije:

- kajati se za zločine, tražiti oprost za njih i ne uskratiti ih;

- otvaranje ratnih arhiva jugoslovenske policije i vojske, posebno 37 motorizovane brigade;

- da plati štetu;

- sarađivati na uspostavljanju pravde za žrtve genocida;

- da se uključe u pomirenje i mir razmišljajući o odgovornosti koju ima;

odabrala je suprotnu stranu, ponavljajući prijetnje i ultimatume, prema Kosovu i njegovim građanima, u bliskoj saradnji i koordinaciji sa Rusijom. Jeziva zločine koje je Srbija počinila prije 25 godina na Kosovu danas Rusija ponavlja Ukrajini i imaju za cilj povratak u region Balkana.

Pristup vlade Kosovu u Srbiji izuzetno je razočaravajući. Opoziv i propagandne kampanje su prvobitno normalizovane. A sada su paravojni i teroristički napadi (Banjska, 24. septembar 2023), prijetnje i ultimatumi, koji su obrazloženi lažnim vijestima i dezinformacijskim kampanjama, usmjereni na normalizaciju pred očima demokratskog svijeta.

Danas je Kosovo jače nego ikad prije, ne boji se prijetnji. Branimo sve naše građane i njihove slobode i prava, teritorijalni integritet i državni suverenitet naše zemlje, demokratski i socio-ekonomski napredak našeg naroda i institucija. Pa, ovo što se trenutno dešava pokazuje koliko je Srbija daleko od demokratskih i ljudskih vrijednosti i koliko je ugrađena u genocid počinjen 90-ih godina", zaključio je Kurti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo