8°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

16.09.2024 / 20:00 BiH - Kupusište

Građani sklonili ćirilična slova iz parka, Stanivuković nastavlja gradnju

Građani sklonili ćirilična slova iz parka, Stanivuković nastavlja gradnju
Foto: Vijesti.ba
Instalacije ćiriličnih slova „U“ i „F“ koja su prekjučer izmještena iz Kupusišta voljom stanara jučer su vraćena u prisustvu policije.

Građani koji su priznali privremeno otuđenje slova ostavili su kontakte policiji do zvaničnog uviđaja. Ni danas nisu kontaktirani, nit su dobili poziv od policije. Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, vjeruje da MUP RS i mediji spinuju, da je to bilo djelo njegovih političkih protivnika.

Odbor za zaštitu parka Kupusište obratio se danas javnosti s namjerom da upozori na probleme s kojima se suočavaju u borbi za očuvanje parka Kupusište.

„Svi naši apeli, sastanci sa predstavnicima GU Banjaluka, sve naše aktivnosti u skladu sa važećim zakonima, a prema potrebama i zahtjevima građana, do sada nisu urodile plodom“ – kažu iz Odbora.

Na zahtjev 384 stanovnika MZ Centar 1, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi RS i Statutom Grada Banjaluka, održan je Zbor građana kojim se traži zabrana dalje izgradnju bilo kakvih čvrstih objekata. Zbor građana zatražio je da se instalacije ćiriličnog pisma premjeste na adekvatnu lokaciju i da se park vrati u prvobitno stanje, te restauraciju mobilijara.



Gradske vlasti su šutile na ove zahtjeve i radovi su nastavljeni, opominju iz Odbora.

„Upozorili smo na nelegalno izvođenje radova jer GU nije posjedovala validnu dokumentaciju za izgradnju, te na nalog Građevinske inspekcije za otklanjanje nepravilnosti. Opet nas je Gradska uprava ignorisala. Takođe, zatražili smo od Gradske uprave besplatan pristup informacijama o „Parku Ćirilica“, uključujući idejni projekat uređenja zelenih površina i uređenje sadržaja parka; lokacijski uslovi; svu dokumentaciju u vezi sa nabavkom ćiriličnog pisma (pozivi, ugovori, potvrde o uplati i sl.); odluka kojom je odlučeno o intervencijama i postavljanju skulptura ćiriličnog pisma. Gradska uprava dužna je odgovoriti na ove zahtjeve. Nismo dobili nikakve odgovore. Kao odbor, zajedno sa ZEV-ovima u neposrednoj blizini, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, zatražili smo status zainteresovanog lica u postupku izdavanja građevinske dozvole - GU je i taj zahtjev odbila. Procedura po našoj žalbi je u toku, ali su radovi nastavljeni, i to bez građevinske dozvole“ – navode u Odboru.

U nekoliko navrata su bezuspješno predlagali alternativna rješenja za "Park Ćirilice“, pa stoga danas pozivaju institucije da se suoče s problemom.

„Pozivamo Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS da što prije riješi žalbe na Rješenje kojim nam je odbijen Zahtjev za slobodan pristup informacijama. Republička inspekcija treba da obezbijedi da građevinska i ekološka inspekcija izvrši nadzor i kontrolu nad radovima i insistira na obustavi radova do otklanjanja nepravilnosti. Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi RS, u skladu sa Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, treba da izvrši nadzor, s obzirom da su instalacije sa svojim nejasnim do sada su osnivana udruženja, suprotno principu očuvanja ćirilice kao nematerijalne kulturne baštine. Ombudsman za djecu Republike Srpske treba da naredi izmještanje instalacija jer nisu bezbjedne za djecu“ – podsjećaju iz Odbora za zaštitu parka Kupusište.

Podsjećaju da je Stanivuković svoje obraćanje na društvenim mrežama 15.9. završio sa riječima: „Uprkos svemu, ideju Parka Ćirilice ćemo uspješno dovršiti narednih dana“.

U kontekstu svih dešavanja, Odbor za zaštitu parka Kupusište smatra da je inat gradonačelnika u najmanju ruku neprimjeren.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo