18.09.2024 / 22:30 Svijet - Pennsylvania

Poljski predsjednik bi se mogao sastati s Trumpom u SAD-u

Poljski predsjednik bi se mogao sastati s Trumpom u SAD-u
Foto: X
Poljski predsjednik Andrzej Duda mogao bi u nedjelju razgovarati s Donaldom Trumpom u saveznoj državi Pennsylvaniji, jednoj od ključnih država za američke izbore, rekao je danas visoki poljski zvaničnik, potvrđujući ranije izvještaje Reutersa da bi se njih dvojica mogla sastati.

Takav sastanak označio bi rijedak slučaj pojavljivanja stranog čelnika uz američkog predsjedničkog kandidata u kampanji.

Pennsylvania, koja je dom značajnog broja poljsko-američkog stanovništva, jedna je od nekoliko ključnih država u tijesnoj utrci za predsjedničke izbore u SAD-u petog novembra.

Duda, nacionalist koji je uspostavio bliske veze s Trumpom dok je bio predsjednik SAD-a 2017.-2021., prisustvovat će otkrivanju spomenika Solidarnosti, rekao je visoki poljski zvaničnik, dodajući da je Trump također pozvan na događaj. Međutim još nije poznato hoće li Trump prisustvovati.

"Ako dođe predsjednik Trump, onda će naravno biti prilike da razmijenimo nekoliko riječi i razgovaramo o najvažnijim temama", rekao je Reutersu poljski zvaničnik koji je želio ostati anoniman.

Te bi teme uključivale poljsko-američke odnose, sigurnost Poljske i rat u Ukrajini.

Ni Trumpova kampanja ni organizatori događaja u Pennsylvaniji nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar.

Amerikanci istočnoevropskog porijekla postali su traženi glasački blok i za Trumpa, republikanca, i za njegovu demokratsku suparnicu, potpredsjednicu Kamalu Harris.

Tokom debate u Philadelphiji ranije u septembru, Harris se referirala na poljsko-američko stanovništvo Pennsylvanije, implicirajući da Trump ne bi bio snažan branioc Poljske da ju napadne Rusija.

Trumpova kampanja odbacila je tu karakterizaciju i rekla da samo Trump može efikasno pregovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o okončanju rata u Ukrajini.

Duda je snažan saveznik Ukrajine i dugo je pozivao Washington da zauzme oštar stav prema Rusiji, za razliku od mađarskog premijera Viktora Orbana, još jednog desničarskog evropskog čelnika koji održava dobre odnose s Trumpom.

Dva izvora, koja su željela ostati anonimna, ranije su rekla Reutersu da se Trump planira pojaviti s Dudom u Pennsylvaniji u nedjelju, iako su naglasili da zajedničko pojavljivanje još nije finalizirano, prenosi HINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo