18.09.2024 / 20:01 Svijet - Washington

SAD i Srbija potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u energetici

SAD i Srbija potpisale Sporazum o strateškom partnerstvu u energetici
Foto: Screenshot
Ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić i podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze V. Fernandes potpisali su danas u Washingtonu Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Đurić je istakao da je Srbija zaključivanjem ovog Sporazuma napravila važan i odgovoran korak ka unapređenju partnerstva sa SAD i značajan iskorak ka osiguranju dugoročne energetske bezbednosti.

"Naša zemlja će u naredne dve decenije četiri puta uvećati potrošnju električne energije i nama treba partnerstvo sa industrijama, sa kompanijama, sa državama koje su u prethodnim decenijama uspešno povećale ’autput’ svoje proizvodnje. Ovo zaključivanje će olakšati i takozvanu zelenu tranziciju Srbije, odnosno bolji pristup čistoj energiji, što je u skladu sa evropskim aspiracijama naše zemlje“, istakao je šef srpske diplomatije.

Đurić je poručio da Sporozum šalje i snažnu poruku o posvećenosti Srbije unapređenju ukupnih odnosa sa SAD.

"I sama riječ strateški govori o tome da smo ovime još jedan korak bliže strateškom partnerstvu i strateškim, dobrim, kvalitetnim, dugoročnim odnosima sa SAD. Verujem da je ovo odgovorno i državotvorno ponašanje i da će i srpske i američke energetske kompanije, ali i pre svega građani Srbije imati korist od ovog dogovora koji će rezultirati pouzdanijim, sigurnijim i dugoročno stabilnijim snabdevanjem u uslovima u kojima se naša industrija i naša privreda razvijaju iz dana u dan“, naveo je Đurić.

On je zahvalio kolegama iz Ministarstva energetike, kao i predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na viziji da podrže unapređenje srpskih kapaciteta za saradnju sa Amerikom u ključnoj strateškoj oblasti.

"Verujem da će uz 143 godina tradicije saradnje Srbije i SAD i današnji datum ostati zapisan kao jedan od bitnih momenata u našim bilateralnim odnosima. Ovo je prvi u, nadamo se, seriji strateških sporazuma između Srbije i SAD koji će popraviti ukupan karakter naših odnosa“, naveo je ministar Đurić.

Uz konstataciju da energetika ima i šire implikacije, ukazao je da je danas cilj, pre svega, da se osigura dugoročno, stabilno, pouzdano i bezbedno i čisto snabdevanje građana Srbije električnom energijom, na način koji je ekonomski dovoljno održiv, kako bi Srbija ostala zemlja atraktivna za privlačenje stranih investicija.

"To je veoma važno. Zelena energija da, pristupačna zelena energija svakako da. I ako to bude rezultat naše grada u budućnosti, onda će ovaj naš dokument biti još vredniji“, rekao je Đurić zahvalivši još jednom Vladi Srbije i Vladi SAD koje su imale viziju da podrže ovaj vid strateške saradnje, koja će, uveren je, doneti dobrobit građanima dodatno učvrstiti odnos između dve zemlje.

Podsekretar Fernandes izrazio je zadovoljstvo zbog posete ministra Đurića, ističući da će Sporazum podići saradnju Srbije i SAD na viši nivo.

"Naša sposobnost da radimo na čistoj energiji, kao i mogućnost da američke kompanije investiraju u tehnologije čiste energije u Srbiji, nešto je što izuzetno cenimo. Na ovome radimo već dugi niz godina i oduševljeni smo što vidimo kako ovo napreduje“, rekao je Fernandez.

Ukazao je da se ne radi samo o prošlosti, već o tome šta će u budućnosti uraditi dve suverene države, koje vide prilike u oblasti čiste energije.

"Klimatske promene su izazov našeg vremena, ali su i prilika. To je prilika da se investira u energije budućnosti, a prvi korak je napravljen danas. Radujemo se nastavku ove saradnje sa Srbijom“, poručio je Fernandez.

Sporazum o strateškom partnerstvu u oblasti energetike između Srbije i SAD će omogućiti nova investiciona ulaganja u oblasti energetike, u cilju jačanja energetske sigurnosti i održive tranzicije ka čistim izvorima energije.

State department je saopštio da će Sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i SAD u oblasti energetike proširiti mogućnosti američkih kompanija da ulažu u energetski sektor Srbije, uključujući promovisanje američkih investicija koje će ojačati strateško partnerstvo SAD i Srbije.

Navodi se da SAD snažno podržavaju visoke standarde otvorenosti i transparentnosti u javnim nabavkama koje su postavile multilateralne organizacije, uključujući Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), Komisiju Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo (UNCITRAL), Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije (STO) i podstiče Srbiju da se pridruži u usvajanju tih standarda.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo