18.09.2024 / 20:24 Svijet - Historijski saveznici

Moskva planirala državni udar u Armeniji, predviđen na vrijeme

Moskva planirala državni udar u Armeniji, predviđen na vrijeme
Foto: X
Moskva je plaćala i obučavala grupu pobunjenika s ciljem svrgavanja prozapadne vlade Armenije ranije ove godine, izjavili su armenski tužitelji, no lokalne sigurnosne snage na vrijeme su predvidjele navodnu zavjeru.

Istražni odbor Republike Armenije danas je saopćio da će sedam osoba biti optuženo za "pripremu za uzurpaciju vlasti korištenjem nasilja i prijetnji nasiljem kako bi preuzeli vlast".

Prema službenim izjavama, šest Armenaca bilo je regrutirano na tromjesečnu obuku u Rusiji i dobivali su mjesečnu platu od 220.000 rubalja (2377 USD). Također su navodno prošli pozadinske provjere i poligrafske testove kako bi se utvrdila njihova lojalnost, prije nego što su prebačeni u vojnu bazu "Arbat" u Rostovu na Donu, južna Rusija, prenosi Index.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Odnosi između Armenije i njenog historijskog saveznika Rusije pogoršali su se otkada je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu u fenruaru 2022., pri čemu je južnokavkaska zemlja zamrznula svoje članstvo u vojnom savezu CSTO, poslala humanitarnu pomoć Kijevu i organizovala zajedničke vježbe s američkim snagama.

U isto vrijeme, dugogodišnji suparnik Armenije, Azerbajdžan, uspostavio je bliže odnose s Kremljom, a predsjednik Ilham Alijev održao je prijateljske razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom u Bakuu prošlog mjeseca. Moskva je optužila EU za uplitanje u njenu samoproglašenu sferu utjecaja potpisivanjem partnerskih sporazuma s armenskom vladom.

Ruski graničari, koji su bili stacionirani u Armeniji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, zatraženi su da se povuku ranije ove godine.

Armenski premijer Nikol Pašinjan rekao je za Politico u septembru 2023. da ruska mirovna misija u odmetnutoj regiji Nagorno-Karabah nije ispunila svoju ulogu. Samo nekoliko dana kasnije ruske snage nisu intervenirale kada je Azerbajdžan pokrenuo novu ofenzivu u enklavi, što je izazvalo masovni egzodus cijelog armenskog stanovništva.

Govoreći ranije danas, Pašinjan je obećao da će armenska orijentacija prema Zapadu nastaviti.

"Ako vidimo i najmanju realnu mogućnost da postanemo punopravni član Evropske unije", rekao je, "nećemo propustiti taj trenutak."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo