19.09.2024 / 10:55 Zanimljivosti - Najnoviji izvještaj

Kina ima više superbogatih od Amerike

Kina ima više superbogatih od Amerike
Foto: Ilustracija

Klub svjetskih superbogatih se značajno proširio u proteklih 10 godina, pri čemu je Kina na čelu, prema najnovijem izvještaju kompanija New World Wealth i Henley & Partners, savjetnika za migracije u oblasti investicija.

Broj centimilionera porastao je za 54% širom svijeta u protekloj deceniji, dostigavši 29.350, posebno u Kini i SAD-u, navodi se u izvještaju. Centimilioneri su pojedinci s ultra visokim neto bogatstvom i imovinom koja iznosi 100 miliona dolara ili više.

„Amerika i Kina doživjele su ono što se može opisati samo kao bum centimilionera, značajno nadmašujući svoje evropske konkurente,“ rekao je Juerg Steffen, izvršni direktor Henley & Partners.

„Uspon Kine je bio najdramatičniji, sa rastom populacije centimilionera za 108% u posljednjih 10 godina — nadmašujući čak i izvanredan učinak SAD-a, čiji je broj superbogatih porastao za 81% u istom periodu,“ navodi se u izvještaju.

Rast Kine je uglavnom bio podstaknut pojavom tehnoloških centimilionera i industrijskih titana, rekao je Steffen. Trenutno u Kini živi 2.350 centimilionera.

Međutim, kineska ekonomija je u posljednjih nekoliko godina stagnirala, opterećena problemima u sektoru nekretnina, visokim stopama nezaposlenosti i slabom domaćom potrošnjom, prenosi Bankar me. Većina kineskog buma centimilionera dogodila se između 2013. i 2020. godine, rekao je Andrew Amoils, analitičar bogatstva iz New World Wealtha za CNBC. Od 2020. godine, broj ultrabogatih porastao je za samo 10%, dodao je.

Ipak, Henley & Partners i dalje vjeruju da gradovi poput Hangzhoua i Shenzhena pokazuju potencijal kao nadolazeći tehnološki centri i navedeni su među gradovima “koji su predviđeni za izuzetan rast od preko 150%” u populaciji centimilionera do 2040. godine.

Ekonomska ekspanzija u ova dva grada nadmašila je rast od 5% na nivou zemlje. Hangzhouov BDP je porastao za 6,9% na godišnjem nivou u prvoj polovini 2024. godine. Slično tome, Shenzhen je zabilježio rast od 5,9% u istom periodu, podstaknut svojim industrijskim sektorom.

Od sada do 2040. godine, Amoils i dalje očekuje snažan rast populacije centimilionera u Kini, između 80% i 100%.

I SAD i Kina se očekuju da nadmaše globalni prosjek rasta centimilionera, koji iznosi oko 75% do 2040. godine.

Izvještaj je također naveo da su brojni azijski i bliskoistočni gradovi pozicionirani za rast ultra bogatih od 150%, uključujući Taipei, Dubai, Abu Dabi i indijski Bengaluru.

S druge strane, očekuje se da će stariji centri poput Ciriha, Čikaga, Moskve i Madrida doživjeti spor rast superbogatih od manje od 50% u narednim godinama do 2040.

Evropa

Dodatno, Steffen je spori rast Evrope pripisao slabom širenju ključnih tržišta poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije. Ipak, dok veća evropska tržišta zaostaju, manja tržišta poput Monaka, Malte, Crne Gore i Poljske zabilježila su značajan rast u populaciji centimilionera, povećavajući se za 75% ili više.

SAD ostaju vodeći centar bogatstva, sa gradovima poput New Yorka, Los Angelesa i oblasti zaliva San Franciska, koji će vjerovatno zabilježiti dalji rast populacije ultra-bogatih za preko 50%.

Međutim, dalja dominacija Amerike mogla bi zavisiti od ishoda predstojećih izbora.

„Postojeći trendovi rasta centimilionera i migracija će u velikoj mjeri zavisiti od predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u, gdje očekujemo velike razlike u fiskalnim, monetarnim, ekonomskim i socijalnim politikama,“ rekao je David Young, predsjednik Odbora za ekonomski razvoj pri think tanku The Conference Board.

Istraživanje Henley & Partners pokazalo je porast broja imućnih Amerikanaca koji razmatraju opcije za alternativni boravak i državljanstvo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo