28.09.2024 / 21:00 BiH - Prigodan program

Svečana akademija povodom dana formiranja brigada Armije RBiH s područja Starog Grada

Svečana akademija povodom dana formiranja brigada Armije RBiH s područja Starog Grada
Foto: FENA

Općina Stari Grad Sarajevo povodom dana formiranja brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine na području te općine večaras je u prepunoj Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Sarajevo organizirala svečanu akademiju i prigodan program.

Brigade formirane na području Općine Stari Grad Sarajevo dale su nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos u borbi za nezavisnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, te time odbranile i hiljadugodišnju tradiciju suživota u Starom Gradu.

Između ostalih prisutnima se obratio ministar odbrane BiH Zukan Helez koji je izrazio neizmjernu zahvalnost pripadnicima starogradskih brigada „koji su stali na prvu liniju i goloruki branili svoja ognjišta, svoj grad i svoju državu BiH te na taj način dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije na našu domovinu BiH".

- Armija Republike BiH vojna je sila nastala iz našeg prava na samoodbranu, kao fundamentalnog ljudskog prava. Ona je okupila časne ljude koji su se borili za ispravne ciljeve, za svoju porodicu, za slobodu, istinu, za ideju nezavisne BiH - države ravnopravnih ljudi. Upravo u tome jeste bila naša snaga. Danas oni centri moći koji su pripremali agresiju na našu domovinu rade na tome da iskrive istinu o odbrani BiH. Patriote ove zemlje to ne smiju dozvoliti. Mlađim generacijama smo dužni prenijeti istinu o ratnim dešavanjima – kazao je ministar Helez.

Naglasio je da uporedo s tim i dalje moramo biti oprezni i spremni „jer je valikosrpski nacionalizam je i dalje živ, on je mutirao i danas se manifestaju na drugi način“.

- Danas ga nazivaju „srpski svet“, siguran sam da će se i ovaj pokušaj brisanja Drine kao granice naći na smetljištu hisortije, kao što je i projekat stvaranja "Velike Srbije" početkom devedestih godina. Mi moramo graditi i jačati naše institucije, psebno Oružane snage BiH, jer su su garant opstojnosti BiH – kazao je Helez.

Načalnik Općine Stari Grad Irfan Čengić podržao je ideju boračkih organizacija i najavio izgradnju spomenika šehidima i poginulim borcima sa područja te općine.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo