18.10.2024 / 08:18 Svijet - Širenja sukoba u regiji

Turski ministar upozorava: Rat Izraela i Irana je moguć

Turski ministar upozorava: Rat Izraela i Irana je moguć
Foto: X

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio je da rat između Izraela i Irana treba smatrati visokom mogućnošću, usljed trenutnih regionalnih kriza.

"Moramo biti spremni na to kao zemlja i regija," rekao je Fidan u live prenosu u četvrtak, dodajući da Ankara ne želi da se rat proširi širom regije i da neprekidno radi na okončanju sukoba koji su devastirali Bliski Istok u posljednje dvije decenije, prenosi Daily Sabah.

Fidan je također istakao da Iran ima pravo na samoodbranu u slučaju napada.

Govoreći o izvještajima o ubistvu vođe Hamasa Yahye Sinwara, Fidan je rekao da će čekati da palestinska otpornička grupa da izjavu.

Najviši turski diplomat rekao je da je Ankara predvidjela da će Izrael pokušati da uništi Hamas, Hezbolah i Hutije, te da njegovi napadi na Liban nisu došli kao iznenađenje. Nastavio je rečima da je najveća zabrinutost od 7. oktobra potencijal Izraela da otvori nove frontove širom regije i da Tel Aviv teži tom cilju.

"Trenutno se suočavamo sa isprepletenim događajima... genocid se događa u Gazi, dok je tu i Liban i mogućnost rata s Iranom," rekao je Fidan, dodajući da svi oni imaju različite dinamike.

Naglasio je da su neke zemlje već imale problema s Iranom i njegovim posrednicima prije rata u Gazi, ističući da je "nažalost" taj problem postao isprepleten s palestinskim pitanjem i da većina zemalja u regiji nije u poziciji da se suprotstavi Izraelu.

Ministar vanjskih poslova Irana Abbas Araqchi posjetiće Tursku, kao i Jordan i Egipat, ove sedmice kako bi razgovarao o načinima za zaustavljanje rata Izraela na Pojas Gaze.

Ovi događaji se odvijaju na pozadini brutalnog rata Izraela u Gazi protiv palestinske otporničke grupe Hamas, koji traje više od godine i koji se nedavno proširio i na Liban.

Teheran je 1. oktobra ispalio oko 200 raketa na Izrael kao osvetu za ubistvo svojih najbližih saveznika, vođe Hamasa Ismaila Haniyeha i vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha, kao i jednog iranskog generala. Izrael je prošle sedmice obećao da će retaliacione mjere biti "smrtonosne, precizne i iznenađujuće."

Turska, koja oštro kritikuje brutalnu ofenzivu Izraela u Gazi, koju ona i drugi nazivaju genocidom, bila je u stanju pripravnosti zbog mogućeg regionalnog preliva sukoba usljed stalnih napada Izraela na Liban i iranske odmazde.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo