18.10.2024 / 14:27 BiH - Bihać

Prijem za ratne komandante povodom 32. godine osnivanja 5. Korpusa Armije RBiH

Prijem za ratne komandante povodom 32. godine osnivanja 5. Korpusa Armije RBiH
Foto: FENA

U sklopu obilježavanja 32. godišnjice formiranja 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Nijaz Hušić, zajedno s ministrom za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK, predsjedavajućim i dopredsjedavajućim kantonalne skupštine, upriličio je danas u Bihaću prijem za ratne komandante 5. armijskog korpusa.

Ovo je bila prilika za podsjećanje na herojsku borbu i žrtvu koju su branitelji podnijeli tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Premijer Hušić je zahvalio komandantima na njihovom doprinosu u odbrani Bihaća i šire regije, naglasivši da je 5. korpus simbol otpora i borbe za slobodu.

-Vaša hrabrost i odlučnost nisu samo spasili naš kanton i domovinu, već su osigurali budućnost svim generacijama koje danas ovdje žive - istakao je Hušić.

Obilježavanje godišnjice formiranja 5. korpusa nastavljeno je programom Ministarstva za pitanja boraca i RVI USK. Učenici s područja tog kantona imali su priliku prisustvovati času historije na kojem je ratni komandant 5. korpusa general Ramiz Dreković govorio o časnom oslobodilačkom putu branitelja Bosne i Hercegovine.

-Važno je da mlade generacije ne zaborave našu prošlost i da uvijek cijene žrtve koje su podnesene za slobodu koju danas uživamo - poručio je Dreković.

Program obilježavanja 32. godišnjice formiranja 5. korpusa ARBiH nastavit će se i u narednim danima, uključujući memorijalne šetnje, polaganje cvijeća na spomen-obilježjima, te druge aktivnosti posvećene sjećanju na hrabre borce ovog korpusa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo